Tekst objavljen: 10.06.2014 9:00        


Ove godine se očekuje uvoz oko 100.000 polovnih vozila u Srbiju, ali iako je ta cifra za dvadesetakak hiljada manja nego ona iz 2013. država će inkasirati neuporedivo više novca zahvaljujući merama koje je preduzela u regulisanju ove oblasti.

Ove godine očekuje se uvoz oko 100.000 polovnih vozila

Računica je jasna,pišu Novosti. Ako je prosečna cena uvezenih vozila 3.000 evra, u budžet Srbije će se samo na osnovu PDV (carina na polovna vozila iz EU je ukinuta) sliti 60 miliona evra!

PO DŽEPU KUPCA

Jasno je da su nove mere države uticale na poskupljenje polovnih vozila u proseku za 300 do 500 evra. - Najviše su pogođeni oni koji kupuju najjeftinija vozila. I tu bi država morala da nađe neku meru da ne bude isto opterećen onaj ko je kupio vozilo od dve-tri hiljade evra i onaj ko pazari polovnjaka od 50 hiljada evra - kaže za Novosti Radić.
- Srbija je od početka godine uvela niz mera u nastojanju da uredi tržište polovnih vozila i to je veoma dobro - kaže za Novosti Jovan Radić, generalni direktor kompanije "V8", koja se dugi niz godina bavi uvozom vozila.

Od 1. januara se vrednost vozila koje se uvozi procenjuje na osnovu kataloga AMSS na svim carinarnicama čime su izbegnute brojne manipulacije, tvrdi Radić.

Ranije su, recimo, mnogi "papirološki" uvozili vozila iz Nemačke preko Italije, pa se onda primenjivao italijanski katalog za procenu koji je dosta povoljniji od nemačkog. Sada toga više nema.

- Sada je omogućeno da odmah platite carinu pa da posle obavljate pregled. To je znatno ubrzalo ceo proces, smanjilo gužve na carinskim skladištima, ali je donelo i određene rizike - kaže Radić i dodaje da je do sada u praksi zabeleženo dosta slučajeva da ocarinjeno vozilo ne može da prođe kontrolu ni ovlašćenih ustanova, ni Agencije za bezbednost saobraćaja, jer ne ispunjava određene kriterijume.

Kupujete automobil? Pogledajte ponudu
kredita za kupovinu automobila


To je rizik sa kojim svi koji se odluče da izmene "red poteza" moraju da računaju. Zato je preporuka kupcima da kupuju vozila koja su prošla kompletnu proceduru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polovna vozila polovni automobili polovnjaci polovnjak kupovina automobila prodaja automobila uvoz automobila Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana