Tekst objavljen: 19.08.2014 10:30        


Kada je Republički zavod za statistiku Srbije (RZS) objavio da je prosečna plata u decembru iznoslila 50.820 dinara, nema onog ko se nije zapitao: “Kako to”? Evo kako se računa prosečna mesečna zarada. Metodologija koju zavod primenjuje određena Zakonom o zvaničnoj statistici, piše Telegraf.

Ovako se računa prosečna zarada u Srbiji

RZS svakog meseca šalje svojim izveštajnim jedinicama, kojih ima 15 na teritoriji Srbije, obrazac RAD-1 kojim se prikupljaju podaci o broju zaposlenih, o broju zaposlenih koji su primili zaradu i o masi zarada, poreza i doprinosa isplaćenih u prethodnom mesecu.


Zavod ne može da interveniše na porast ili pad prosečne zarade u određenom mesecu. - Mi možemo, kada vidimo da su porasle ili pale plate, da zovemo kada nam je nešto sumnjivo i proverimo šta se desilo. Oni nam kažu da su isplatili bonuse, ili da nisu isplatili zarade jer nisu imali. Mi proveravamo da bismo imali opravdanje zašto je zarada negde pala ili porasla. Ali, ona je takva kave podatke mi dobijemo sa terena – kažu RZS.
Podaci se uzimaju od privrednih društava, preduzeća, ustanova, zadruga – pravnih lica, ali i od privatnih preduzetnika – fizičkih lica, čiji podaci se uzimaju od Poreske uprave, iz obrasca PP_OPJ o uplaćenom porezu.

RZS ne uzima podatke od svih preduzeća, jer bi bilo nemoguće prikupljati i obrađivati te podatke na mesečnom nivou, već obuhvati negde oko 65 posto zaposlenih, koji se biraju prema veličini pravnog lica i prema broju zaposlenih, od većih ka manjim.

Prosečne zarade izračunavaju se tako što se masa zarada isplaćenih u mesecu deli sa brojem svih zaposlenih, bez obzira na to da li su svi oni i primili zarade.

U decembru i aprilu, prosečne zarade su veće. U decembru jer se isplati i deo januarske plate zbog Nove godine i praznika, a aprilu zbog 1. maja, kada se isplati i deo majske zarade. Zbog toga, su prosečne plate u januaru i maju znatno niže.

- Naša zarada je među najnižima u regionu. Ima ljudi koji primaju 200 evra i to su uglavnom zaposleni u trgovačkim lancima. Srbija ima dosta stranih i multinacionalnih kompanija koje imaju jako visoke plate i visokoobrazovanih ljudi. Nisu svi trgovci, tu su lekari, profesori, ceo javni sektor, gde se obično zahteva diploma – kažu u RZS-u.

Poznato je da preduzetnici uglavnom daju minimalce, a javna je tajna da i preduzetnici i neka preduzeća deo plate isplaćuju u kešu. Takođe, poznato je da veliki broj radnika nije prijavljen Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    mrkonja 09.05.2016 22:08

    laž

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija zarade plate prosečna zarada prosečna plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana