Tekst objavljen: 23.01.2020 12:55        


Stanovnici gradića Nerdlingen u Nemačkoj znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne nameravaju da ga razruše kako bi se obogatili

Ovaj grad leži na tonama dijamanata, ali od toga nema baš neke koristi...

Nerdlingen u nemačkoj saveznoj državi Bavarskoj nastao je na dijamantima koji potiču od pre 15 miliona godina, kada je asteroid pogodio Zemlju.

Geolozi procenjuju da ješirina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nerdlingen, a bio je težak oko tri milijarde tona.

Udarac je povećao temperaturu i pritisak dovoljno da nastane mešavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit. Procenjuje se da je oko 72 hiljade tona dijamanata na području Nerdlingena.

Kada su milionima godina kasnije stigli prvi stanovnici, nisu ni znali da kuće grade na dragocenom tlu. Godinama su verovali da je poreklo kratera vulkansko, sve dok 60-ih godina prošlog veka nije potvrđeno da je reč o asteroidu. Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tako su crkva Svetog Jurja i srednjovekovne zidine u Nerdlingenu mnogo vredniji nego što bi se reklo na prvi pogled. Iako je količina dijamanata ogromna, stanovnici za njih ne bi mogli da dobiju dobru cenu jer su manji od 0,2 milimetra, pa ne nameravaju da razruše grad kako bi došli do bogatstva.

Nemački grad, međutim, profitira na drugi način - turisti dolaze iz celog sveta kako bi razgledali svetlucavu arhitekturu i posetili muzej Ris krater, u kojem se nalaze uzorci kratera koji je napravio asteroid.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nerdlingen bavarska dijamanti Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana