Tekst objavljen: 25.06.2020 12:55        


Lepog izgleda, još lepšeg ukusa i samo naša, oblačinska višnja se već 140 godina gaji u Srbiji. Dobro je poznata u industriji, ali je građani malo koriste iako je puna sastojaka dobrih za zdravlje

Ova domaća sorta višnje nije toliko poznata, ali je zato veoma zdrava

Prošle godine Srbija je bila prva u svetu po izvozu višnje, ali je polovina bila sirova višnja za prerađivačku industriju u zapadno-evropskim zemljama, i to po ceni jedva nešto višoj od otkupne.

Miodrag Tomić, direktor "Desinga", navodi da se oko 50 miliona dobija kroz prodaju sirovine, ili neke prve transformacije, zamrznute, višnje u alkoholu ili pasterizovane višnje - što je prva transformacija sa finalnim proizvodom za ritejl.

- Mi možemo naš prihod od višnje da podignemo na preko pola milijarde evra -ističe Tomić.

Aleksandar Pavlović, direktor Projekta za konkurentnost USAID-a, kaže da pokušavaju da pozicioniraju brend srpskih autohtonih proizvoda kroz preradu.

- Da veliki proizvođači završnih proizvoda krenu da izbacuju proizvode sa prepoznatim brendom srpske autohtone sorte oblačinske višnje - objašnjava Pavlović.

Oni koji su krenuli u preradu već imaju pozitivnu računicu.

Radoje Krajišnik, menadžer asortimana u DM, naglašava da su ti proizvodi ispunili očekivanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Ono što smo mi projektovali da postignu u smislu prometa u prvih godinu dana je prevaziđeno već negde u sedmom ili osmom mesecu -istakao je Krajišnik.

Oblačinska višnja ima zaštićeno geografsko poreklo, sledi brendiranje.Vojislav Nikolić iz Centra za razvoj proizvoda od oblačinske višnje očekuje od Zavoda samu potvrdu u narednih tridesetak dana.- Osim Srbije, žig će biti zaštićen u 25 zemalja širom sveta -naveo je Nikolić.

Vreme ne pogoduje višnjiOvog proleća vreme ne pogoduje višnji. Biće, kažu, nešto manje suve materije.Mile Veljović iz Prehrambeno-tehnološkog Saveta Srbije ne očekuje pad prinosa.- Jedina stvar koja će uticati na pad prinosa jeste grad, taj deo koji je zahvaćen gradom. Međutim, uz primenu adekvatnih agrotehničkih uslova, oblačinska višnja je jako izdašna i daje i preko 25 tona po hektaru -navodi Veljović.

Svetska tražnja za svežim voćem povećavaće se jedan do dva odsto godišnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oblačinska višnja višnje poljoprivreda voće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana