Tekst objavljen: 07.11.2019 11:55        


Sektor poreske policije podneo je u prvih deset meseci ove godine nadležnim tužilaštvima 1.166 krivičnih prijava, protiv 1.579 lica, za učinjenih 1.529 krivičnih dela

Otkriveno 87 fantomskih firmi, izbegnuto plaćanje 13 milijardi poreza

Sektor poreske policije podneo je u prvih deset meseci ove godine nadležnim tužilaštvima 1.166 krivičnih prijava, protiv 1.579 lica, za učinjenih 1.529 krivičnih dela, saopštila je danas Poreska uprava.

Takođe, izbegnut je porez u iznosu od 13 milijardi dinara, što je za 58,69 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Pribavljena je protivpravna imovinska korist u iznosu od četiri milijarde dinara za krivična dela: pranje novca, zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba službenog položaja.

Identifikovano je 87 "fantom" i "peračkih" preduzeća koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije.

Tokom sprovođenja akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda, Poreska policija je u koordinaciji sa drugim državnim organima podnela 449 krivičnih prijava za nelegalan promet akciznih proizvoda tokom prvih deset meseci ove godine.

Pritom je oduzeta roba u vrednosti od oko 110 miliona dinara - 11,3 tone rezanog duvana, deset tona duvana u listu, 578.916 paklica cigareta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Znatno je povećana i količina oduzetog alkohola, čak za 17 puta u odnosu na isti period prošle godine.

Poreska policija je intenzivirala aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u prometu dobara i usluga, koji se vrši reklamiranjem i prodajom putem interneta.

Privremeno je oduzela robu bez dokumentacije o poreklu u vrednosti većoj od 173,8 miliona dinara kao što su: žestoko alkoholno piće i odevni predmeti ekskluzivnih svetskih brendova, tehnička roba, kozmetika.

Protiv lica od kojih su oduzeta navedena dobra podnete su krivične prijave zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i nedozvoljene trgovine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez poreska uprava imovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana