Tekst objavljen: 21.02.2015 2:15        


BEOGRAD, 6. februara (Tanjug) - Zaposleni u PKB korporaciji protive se najavljenoj privatizaciji firme i predlažu sopstveni model mešovitog vlasništva koji bi bio zadovoljavajući za sve.

Otiv privatizacije, predlažu svoj model

BEOGRAD, 6. februara (Tanjug) - Zaposleni u PKB korporaciji protive se najavljenoj privatizaciji firme i predlažu sopstveni model mešovitog vlasništva koji bi bio zadovoljavajući za sve.
Prema njihovom modelu, kontolni paket akcija u PKB koropraciji od 51 odsto trebalo bi da pripadne Republici Srbiji, 15 odsto kapitala bi dobili svi državljani Srbije, manji procenat u zavisnosti od godina staža dobili bi zaposleni i penzioneri firme a ostatak od 30 odsto trebalo bi da se ponudi gradjanima da otkupe na berzi, rekao je konsultant PKB Branko Dragaš.
On je, na današnjoj konferenciji za novinare, podsetio da gradjani Srbije u domaćim bankama drže oko 8,6 miliona evra, da je to mnogostruko veći novac od vrednosti PKB, te da je siguran da bi se na berzi pojavio veliki broj gradjana koji bi bili zainteresovani da pametno ulože svoj novac u obradivo zemljište.
Ukoliko na berzi ne bi bilo prodato dovoljno, akcije bi bile ponudjene domaćim firmama sa mogućnošću da kupe ograničeni procenat vlasništva, a ako preostane ostatak akcija moogao bi da izadje i na strano tržište, obrazložio je Dragaš.
Procene su da bi prodajom dela vlasništva na berzi firma prihodovala oko 210 miliona evra, naveo je on.
Ukoliko se toj cifri doda novac koji bi kompanija mogla da zaradi prodajom oko 300 hektara zemljišta koje je u njenom vlasništvu a nalazi se u neposrednoj blizini novoizgradjenog Pupinovog mosta, i čija je vrednost sada kao gradjevinskog zemljišsta daleko veća i kreće se oko 670.000 evra po hektaru, firma bi mogla da prihoduje oko 400 miliona evra i da taj kapital uloži u druge poslove, smatra on.
Dragaš predlaže da PKB kupi Imlek i tako spoji proizvodnju sa preradom, a može da otvori i sopstvenu banku, jer je to sasvim dovoljan novac da se udje i u bankarski posao.
Predstavnik Samostalnog sindikata u PKB-u Milisav Djordjević podsetio je da je Grad Beograd do većinskog vlaništva nad PKB-om došao tako što su mu to zaposleni poklonili, budžet nikada nije participirao u njihovim troškovima i platama, a sada se sprema prodaje firme koju je grad dobio na poklon.
Djordjević je istakao da su sadašnjeg gradonačelnika Beograda Sinišu Malog upoznali sa svojim predlogom, ali da je on rekao da taj predlog pokažu novom vlasniku.
Predsednik Nezavisnog sindikata PKB-a Nikola Lazić podvukao je da samo zemljište od 300 hektara pored novog mosta vredi više od procenjene vrednosti PKB-a i dodao da korporacija u vlasništvu ima oko 30.000 hektara zemljišta, od čega je više od 20.000 hektara obradivo.
Predstavnici sindikata kažu da PKB nije gubitaš, kako se to često pogrešno u javnosti predstavlja, već profitabilna firma, koja je u 2013. godini ostvarila prihod od 4,9 milijardi dinara a procene su da će prihod u 2014. godini biti 6,3 milijarde dinara, bez premija na mleko, koje nije dobila od države za prošlu godinu, iako proizvodi više od polovine ukupno proizvedenog mleka ekstra kvaliteta u cejoj zemlji.
PKB je 16. januara objavio javni poziv za dostavljanje ponuda za privatizacionog savetnika, Komisija za izbor savetnika izabrala je Deloit d.o.o iz Beograda a vanredna sednica Skupštine biće održana 25. februara na kojoj će, izmedju ostalog, biti doneta i odluka o izboru privatizacionog savetnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana