Tekst objavljen: 16.12.2013 16:00        


Osnovne namirnice, ulje, brašno, šećer, neke vrste svežeg mesa i hleba, ono što se najčešće nađe u korpi, pojeftinile su u poslednjih godinu dana za 10 do 25 odsto.

Osnovne namirnice u 2013. pojeftinile i do 25 odsto

Kada se poredi novembar ove, sa istim mesecom 2012. godine, litar ulja je sa prosečnih 160 sada pojeftinio na oko 125, mada u nekim trgovinama može da se kupi i po 110 dinara.

Po nižim cenama prodaje si i brašno, kilogram sada može da se nađe i po 38 dinara, zatim šećer, koji je sada za dvadesetak dinara jeftiniji nego lane i staje oko 80 dinara. Niže su i cene nekih vrsta svežeg mesa, piletine, koja sada u nekim marketima staje oko 249 dinara. I vekna hleba je pojeftinila za oko pet dinara.

- Prvi put tržište je nateralo prometnike i dobavljače da smanje marže, a time i cene nekih proizvoda - kaže ekonomista Danilo Šuković.

- Vi možete da podižete cene koliko želite, ali nema u džepu tih para koje bi mogle to da plate. To je jasno i u toj računici nema mnogo filozofije. I dalje je drastičan pad prometa u maloprodaji, što je signal da nema još oporavka privrede.

Ekonomista Vladana Hamović ističe da je rast potrošačkih cena u novembru ove, u odnosu na isti mesec prošle godine 1,6 odsto, pri čemu hrana iskazuje smanjenje za minus 4,3 odsto.

Posle mnogih poskupljenja, pri čemu energenti imaju značajno mesto i uticaj na ukupno kretanje cena na malo, očigledno je da je, što se bar osnovnih prehrambenih proizvoda tiče, njihov rast ublažen ovogodišnjim dobrim poljoprivrednim rodom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. ekonomija potrošači cena hrane cene hrane pojeftinjenje životne namirnice namirnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana