Tekst objavljen: 06.06.2016 10:00        


Ministarstvo prosvete je iznelo novi predlog po kome bi osnovci od naredne godine imali dva nova predmeta: Informatiku i računarstvo i tehničko obrazovanje.

Osnovce čekaju dva nova obavezna predmeta?

Sadašnji predmeti koji se bave ovim temama, bili bi ukinuti. Predmet koji su osnovci do sada imali kao izborni, od naredne školske godine bi mogao postati obavezan, ako se usvoji predlog Ministarstva prosvete. Obećavaju da će biti savremeniji i u skladu sa potrebama današnjeg društva.

“Primenili smo novu paradigmu gde učenici najpre razvijaju koncepte a tek kasnije sistematizuju, tako da se upoznaju i sa osnovima korišćenja tehnologije i sa programiranjem na jedan potpuno novi način“, navela je pomoćnica Ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Snežana Marković.

Nastavnici, s druge strane, misle da predmet informatika i računarstvo onako kako je zamišljen, nije potreban, jer nemaju svi iste sposobnosti, i zbog toga bi on trebalo da ostane izbor. Nisu protiv inovacija, ali upozoravaju da je obrazovanje osetljivo i da odluke ne bi trebalo donositi preuranjeno.

“Obrazovanje je jedan ozbiljan proces i ozbiljan sistem u kome se ne može jednokratno i tako na brzinu donositi neka odluka. Zato treba određene, odgovarajuće pripreme, pripreme celog sistema, pripreme škole, pripreme nastavnika, pripreme određenih uslova za rad, za uvođenje“, naveo je predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike Slobodan Popov.

Snežana Marković je dodala da ta javna rasprava traje već pet godina.

“Intezivno traje već 5 godina, i ovo je bilo samo sumiranje onoga što su zahtevi stručne javnosti“, rekla je ona.

Ono u čemu se svi slažu, jeste da su đaci najvažniji, i da se nastavni plan kao i ceo obrazovni sistem kroji zbog njih. Nacionalni prosvetni savet doneće konačnu odluku o uvođenju novih predmeta 7. juna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
obrazovni sistem školstvo obrazovanje osnovno obrazovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana