Tekst objavljen: 12.04.2017 10:37        


BERLIN, 12. aprila (Tanjug) - Perspektive rasta nemačke ekonomije za ovu i narednu godinu deluju optimističnije, jer snažna tražnja potrošača neutrališe spoljne rizike, ocenjuje pet vodećih nemačkih ekonomskih instituta. "Nemačka ekonomija je već u petoj godini umerenog napretka", navodi se u godišnjem prolećnom izveštaju instituta Ifo, RWI, DIW, IWH i IfW, a prenosi agencija Frans pres.

Optimistični izgledi za rast nemačke ekonomije

Pomenuti instituti su podigli svoje projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Nemačke, i sada predviđaju rast ekonomije od 1,5 odsto u 2017. godini i od 1,8 odsto u 2018. godini.

Prethodno su prognozirali rast od 1,4 odsto i 1,6 odsto respektivno, budući da je nemačka ekonomija u 2015. godini zabeležila ekspanziju po stopi od 1,7 odsto, a u 2016. godini od 1,9 odsto.

U proteklim godinama, ekonomski motor Nemačke je tradicionalno bio njen snažan izvoz. Međutim, iako je izvoz ostao snažan, uvoz je takođe ušao u veću brzinu zbog snažne potrošnje domaćinstava i javnog sektora.

"Stopa nezaposlenosti je, prema procenama, pala na 6,1 odsto u 2016. godini, a u ovoj godini će pasti na 5,7 odsto i u 2018. godini na 5,4 odsto", izjavio je Oliver Holtemuler iz instituta IWH.

Istovremeno, inflacija bi trebalo da značajno poraste, i da dostigne 1,8 odsto u ovoj godini, a u 2018. godini 1,7 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana