Tekst objavljen: 26.09.2016 13:59        


Cene nafte su danas skromno porasle u Aziji uoči sastanka vodećih svetskih naftaša ove nedelje, koji će možda uspeti da se dogovore o postavljanju gornje granice proizvodnje. Analitičari međutim upozoravaju da će bujicu optimizma obuzdati dvogodišnje iskustvo vezano za preterane isporuke "crnog zlata" i neslaganje između članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Optimističan početak nedelje za naftu

Američka naftna referenca, "laka" nafta WTI za isporuke u novembru porasla je za 31 cent na 44,79 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" je ojačala za 37 centi na 46,26 dolara, izveštava agencija AFP.

OPEK i Rusija trebalo bi da počnu sastanak kasnije danas na marginama Međunarodnog energetskog foruma u Alžiru, s ciljem da potraže načine za stabiliziraciju cena koje su u depresiji od 2014. godine.

Razgovori pre ovog skupa između lidera OPEK-a, Saudijske Arabije, i članice naftnog kartela, Irana, bili su tmurni, pošto nijedna strana nije pokazala spremnost da se obaveže na zamrzavanje proizvodnje, što je u petak gurnulo cene "crnog zlata" nizbrdo za više od 3,0 odsto.

Ipak, oba vodeća tipa nafte su se danas oporavila nakon što je alžirski ministar energetike rekao da su i dalje sve opcije na stolu, kaže tržišni analitičar na trgovinskoj platformi Oanda, Džefri Hejli.

"Imajući u vidu sastanak OPEK-a na marginama Međunarodnog energetskog foruma u naredna tri dana, kao i prvu debatu (američkih) predsedničkih kandidata sutra ujutro po azijskom vremenu, očekujem da će se nafta kretati na temelju izjava sa tih događaja u rasponu od nade do stvarnosti", rekao je on.

Uprkos pozitivnoj energiji, strah da dogovor neće biti postignut i dalje je prisutan, s obzirom na to da je prethodni pokušaj u aprilu potkopao Iran, koji je tada tek izašao iz višegodišnjih zapadnih sankcija nametnutih zbog nuklearnog programa Teherana.

"Naš osnovni scenario pretpostavlja da neće biti zamrzavanja. Ipak, članice će verovatno davati izjave sa naglaskom na to da pažljivo prate kretanja na tržištu, i da će biti domaćin narednog vanrednog sastanka ako to bude potrebno", ocenjuje britanska banka Barkliz u svojoj analizi.

Cene nafte su pod velikim pritiskom preterane ponude od kraja 2014. godine, koja daleko nadmašuje tražnju, što je početkom ove godine oborilo cene na 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara za barel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte cena nafte svetske zalihe nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana