Tekst objavljen: 26.05.2017 11:01        


Novosađanima će verovatno biti oprošten ogroman dug za komunalno-stambene usluge ukoliko Skupština grada usvoji zaključak Gradskog veća.

Oprost duga nepravedan, ali kamata na kamatu?

Tom odlukom se preporučuje da se pod određenim uslovima građanima omoguće olakšice za plaćanje dugogodišnjih dugovanja za komunalno-stambene usluge, neplatišama će biti oprošten dug po osnovu kamate, koji je narastao na ukupno 1,1 milijardu dinara.Prema evidenciji JP “Informatika”, za usluge koje se naplaćuju preko sistema objedinjene naplate u proteklih devet godina građani duguju više od 3,3 milijarde dinara na ime osnovice i troškova prinudne naplate, kao i kamatu koja je premašila milijardu dinara.

Ima Novosađana koji za grejanje, vodu i druge komunalno-stambene usluge duguju od 250.000 do 1,5 miliona dinara. “Ako ne bi bilo reprograma i olakšica, to nikad ne bi mogli da isplate, a ovako će korist imati i oni i javna preduzeća, kao poverioci”, ističe Ćirilović.

“Otpisom kamate stimulisali bi se dužnici da izmire svoja dugovanja, čime bi se olakšao njihov finansijski položaj. Istovremeno bi doprineli efikasnijoj naplati komunalno-stambenih usluga i boljem funkcionisanju komunalnog sistema u gradu”, objašnjavaju u Gradskoj upravi za komunalne poslove.

Zaključkom je preporučeno da se dužnicima, kojih prema proceni Udruženja za zaštitu potrošača “Prosperitet” na teritoriji grada ima do 30.000, omogući da glavnicu i troškove prinudne naplate izmire do 30. novembra. Kamata bi im bila otpisana, kada isplate taj dug, reprogramiran u skladu sa sporazumom, koji bi trebalo da potpišu.

Predsednik “Prosperiteta” Radomir Ćirilović, kaže za “Novosti”da je veliki dužnički problem dodatno iskomplikovan time što je kamata obračunavana po komfornoj metodi - kamata na kamatu, što je Ustavni sud još pre pet godina proglasio nezakonitim.

“Protekle dve godine javilo nam se za pomoć više od 1.500 potrošača, kojima su na osnovice dugovanja za komunalne usluge, zaračunate i kamate, predujam za pokretanje izvršnog postupka i drugi troškovi, tako da su ukupna dugovanja enormno porasla”.

Tim povodom su se predstavnici pomenutog udruženja i dužnika dva puta sastali sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem i nađeno je povoljno rešenje problema za neplatiše.

“Svesni smo toga da je ovo vid nepravde prema sugrađanima, koji redovno plaćaju račune, ali me se ne borimo za nepoštene potrošače, nego za socijalno ugrožene, i ovakva odluka Skupština grada bila bi im velika olakšica”, poručuje Ćirilović.

Da kamate budu otpisane na dan isplate glavnice duga, odlučili su nadležni u javno-komunalnim preduzećima “Vodovod i kanalizacija”, “Novosadska toplana”, “Stan” i “Čistoća”. Iz Gradske uprave, stoga, preporučuju i ostalima u sistemu objedinjene naplate da učine to isto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Pekos 26.05.2017 11:47

    Još jedan kretenizam,
    Znam mafijaše koji duguju i po nekoliko miliona dimnara, ne plaćaju nikad komunalije, E ZA NJIH JE TO NAPRAVLJENO !!!
    Kreteni na vlastima od 2000 pa nadalje, neće ih niko zaustaviti !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamata dug komunalno stambene usluge

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana