Tekst objavljen: 06.04.2015 10:08        


Cene nafte su se tokom današnjeg trgovanja u Aziji oporavile zahvaljujući vestima da bi štrajk u američkim rafinerijama uskoro mogao biti okončan, što je ublažilo nedavne gubitke trgovaca naftom u svetlu sporazuma zapada i Teherana oko iranskog nuklearnog programa.

Oporavak cene nafte, štrajk u Sad-u jenjava

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju poskupela je na Njujorškoj berzi 90 centi na 50,04 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu poskupela 69 centi na 55,64 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cene nafte oštro su pale nakon što su Iran i šest svetskih sila u četvrtak dogovorili okvir za ograničavanje nuklearnih ambicija Teherana. Probni dogovor o ključnim parametrima sporazuma o iranskom nuklearnom programu, postignut u četvrtak posle osam dana pregovora u Švajcarskoj, otvorio je put ka rešavanju spora između zapada i Teherana i postizanju konačnog sporazuma do 30. juna.

Sporazum će, ukoliko bude potvrđen, dovesti do ukidanja privrednih sankcija Iranu, što će omogućiti vraćanje njegove sirove nafte na već prezasićeno svetsko tržište.

Podršku cenama nafte pružila je i vest da je jedan od velikih izvoznika tog energenta, Saudijska Arabija, podigao cene za majsku isporuku Aziji, navodeći da je tražnja u porastu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte blagi rast cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte nafta na berzi američke zalihe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana