Tekst objavljen: 25.08.2015 10:36        


Cene sirove nafte i većine drugih sirovina oporavile su se danas, ali su ostale pod pritiskom usled posustajanja privrede Kine, najvećeg svetskog potrošača industrijskih metala i energenata. 

Oporavak cena sirovina nakon sunovrata

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru ugovarana je za 38,92 dolara po barelu u odnosu na jučerašnjih 38,24 dolara, dok je cena sirove nafte "brent", takođe za oktobarsku isporuku, ojačala na 43,31 sa 42,69 dolara za barel, koliko je koštala juče, prenosi agencija Frans pres.

"Blumbergov" indeks sirovina, koji prati cene 22 sirovine, porastao je 0,14 odsto na 85.9723 poena, nakon što je juče oslabio 2,2 odsto na najniži nivo od avgusta 1999.

"Stabilnost se delimično vratila na azijska tržišta sirovina, ali ne bih se kladio da će potrajati. Glavni faktor na tržištima biće potez kineskih vlasti, odnosno njihova odluka da li da intervenišu i umire berze", rekao je za Frans pres tržišni strateg singapurske firme IG Bernard Ou.

Vrednost akcija na svetskim berzama je od 11. avgusta, kada je Kina iznenadila tržišta i devalvirala juan, smanjena za više od pet biliona dolara, a akcije na kineskim berzama nastavile su da padaju i juče, pokrenuvši novi talas koji je oborio deonice na globalnim tržištima.

Do potonuća na berzama došlo je nakon što najnovija intervencija zvaničnog Pekinga na tržištu nije uspela da ulije poverenje i ublaži zabrinutost u vezi sa usporavanjem rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Cene sirovina su u padu od početka godine zbog strahovanja od pada tražnje u Kini. Kina je pre dve nedelje devalvirala juan, što su mnogi protumačili kao znak da je njena ekonomija u gorem stanju nego što se mislilo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte oporavak cene nafte američka berza sirova nafta svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana