Tekst objavljen: 28.06.2016 15:16        


Akcije na britanskim berzama su se danas oporavile, predvođene skokom deonica banaka i kompanija za prevoz putnika koje su bile najteže pogođene odlukom Velike Britanije da istupi iz Evropske unije. Londonski indeks akcija FTSE 100 je jutros porastao za 2,3 odsto, na 6.177,22 poena, a uz to su svi berzanski indeksi ušli u "zelenu" zonu, javlja agencija Rojters.

Oporavak berzanskih indeksa u Britaniji

Indeks FTSE 100 je tokom dva dana posle Bregzita pao za preko pet odsto, "zbrisavši" gotovo 100 milijardi funti (132,87 milijardi dolara) trzišne vrednosti vodećih britanskih kompanija.

Akcije banaka, koje su u dva dana pale za 16,4 odsto, oporavile su se rano jutros za 3,1 odsto, dok su deonice kompanija za prevoz putnika porasle za 2,4 odsto, posle 12-procentnog pada u prethodna dva dana.

Posle odluke Britanije da izađe iz EU, funta je oštro pala i porasla su očekivanja u pogledu pada britanske privrede u recesiju.

Velika Britanija je, takođe, pretrpela još jedan udarac, pošto su tri vodeće svetske rejting agencije srezale njen kreditni rejting.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza berzanski indeksi oporavak indeksa Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana