Tekst objavljen: 27.09.2015 10:05        


Akcije nemačke automobilske kompanije Volkswagen (VW) su na Frankfurtskoj berzi porasle 4,6 odsto, samo dan pošto je generalni direktor kompanije podneo ostavku posle globalnog skandala oko lažiranja stvarnog nivoa zagađivanja vazduha dizel motorima. 

Oporavak akcija VW-a posle ostavke Vinterkorna

Po otvaranju berze, vrednost jedne akcije VW-a porasla je na 116,60 evra, nakon što je prethodnog dana već registrovala oporavak, prenosi Frans pres.

Član nadzornog odbora Volkswagen-a Olaf Lies je izjavio da očekuje nove ostavke u kompaniji, poručujući da istraga tek počinje.

On je u izjavi za nemački "rbb-Inforadio" rekao da moraju "postojati pojedinci koji su dozvolili ostvarivanje manipulacije sa emisijom štetnih gasova".

Generalni direktor VW-a Martin Vinterkorn je podneo ostavku, preuzimajući odgovornost za jedan od najvećih skandala ikada zabeleženih u nemačkom automobilskom sektoru.

"Šokiran sam događajima u proteklih nekoliko dana, a iznad svega zapanjen činjenicom da je prevara takvih razmera moguća u grupaciji Volkswagen", izjavio je Vinterkorn.

Volkswagen je pre dva dana priznao da je njegovih 11 miliona dizel automobila u svetu opremljeno uređajima koji mogu da lažiraju podatke o zagađenju vazduha i saopštio da će izdvojiti 6,5 milijardi evra za treći kvartal radi pokrivanja potencijalnih troškova proizašlih iz tog skandala.

"Volkswagen-u je potreban novi početak i u pogledu kadrova. Mojom ostavkom otvaram put za taj novi početak", poručio je Vinterkorn, koji je na čelo VW-a došao 2007. godine, prenela je američka agencija "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobilske kompanije Volkswagen automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana