Tekst objavljen: 05.07.2016 12:00        


Cene nafte povukle su se u današnjem trgovanju u Aziji, pri čemu se nafta "brent" spustila ispod 50 dolara na vest da je Nigerija povećala proizvodnju nakon popravke infrastrukture oštećene u napadima militanata. 

Opet teče nafta iz Nigerije, rast cena zaustavljen

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u avgustu pala je za 67 centi (1,37 odsto) na 48,32 dolara za barel, dok se severnomorska sirova nafta "brent" za septembarske isporuke spustila za 42 centa (0,84 odsto) na 49,68 dolara, prenosi Frans pres.

Agencija "Blumberg news" je izvestila jutros da je Nigerija, najveći afrički proizvođač nafte, pumpala u proseku 1,53 miliona barela dnevno prošlog meseca, što je za oko 90.000 barela dnevno više nego u maju.

Nigerijski ministar za naftne resurse, Emanuel Kaćikvu, rekao je prošlog meseca da je primirje s pobunjeničkim snagama omogućilo vladi da popravi oštećene naftovode, navodi njujorška novinska agencija.

"Cene nafte se povlače zbog zabrinutosti što jenjavaju poremećaji u isporukama, tako da su tržišta reagovala na vest da je nigerijska proizvodnja porasla prošlog meseca", izjavio je za Frans pres analitičar u kompaniji IG Markets, Bernard Ou.

Uprkos povećanju proizvodnje, nedavni obnovljeni napadi na nigerijske naftovode izbacuju u prvi plan volatilnost situacije u toj zemlji.

Naime, cene sirove nafte su juče porasle nakon što je nigerijska militantna grupa "Osvetnici delte Nigera" u nedelju preuzela odgovornost za pet napada na državnu naftnu i gasnu infrastrukturu, obnavljajući kampanju sabotaža posle nedavnog zatišja.

Ta militantna grupa se bori za veći udeo u prihodima od nafte u delti Nigera i veću političku autonomiju.
Britanska Barkliz banka saopštila je da će cene ove sirovine i dalje biti pod pritiskom britanskog glasanja za napuštanje Evropske unije, i da tek predstoji širenje punih efekata te odluke.

"Ozbiljna upozorenja o uticaju glasanja Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak iz EU na svetska finansijska tržišta i na apetite za rizikom tek će se manifestovati na robnim tržištima, koja su generalno u proteklih nedelju dana imala robusno poslovanje", navodi se u tržišnoj analizi Barkliz banke.

"Da li će se to pokazati kao zatišje pred buru zavisi od obima negativnih efekata", dodaje se u analizi.
Iz Barkliza ocenjuju da će "pogoršanje globalnih ekonomskih izgleda, neizvesnost na finansijskim tržištima i potencijalni efekti uzburkavanja situacije u regionima ključnim za rast tražnje za naftom verovatno dodatno ugroziti ionako mlake trendove rasta industrijske tražnje".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte zalihe nafte cena nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana