Tekst objavljen: 13.06.2016 15:44        


Višak na svetskom tržištu nafte će se verovatno dodatno smanjiti, što će doprineti uravnoteženju tržišta do kraja ove godine, saopštila je danas Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK). "Prekomerne zalihe na tržištu će verovatno pasti u narednim kvartalima", navodi se u junskom izveštaju OPEK-a, a prenosi agencija Frans pres.

OPEK:Pad viška zaliha nafte na tržištu do kraja 2016.

Cene nafte su trenutno blago ispod 50 dolara za barel, dostigavši taj nivo proteklih meseci nakon što su u januaru skliznule na minimalnih 25 dolara za barel.

Ovaj oporavak je, prema izveštaju OPEK-a, rezultat niza faktora, kao što su slabiji dolar, manja proizvodnja u SAD i prognozirani oštar pad zaliha u nečlanicama OPEK-a u ovoj godini.

Iz OPEK-a, međutim, poručuju da su zalihe još uvek znatno veće od tražnje.

"Solidan ekonomski oporavak širom sveta, uprkos slabom početku godine, verovatno će doprineti budućem povećanju tražnje nafte," navode članice OPEK-a, podsećajući da bi globalna ekonomija ove godine trebalo da ostvari rast od 3,1 odsto posle rasta od 2,9 odsto iz prošle godine.

"Svetska tražnja za naftom bi trebalo da poraste za 1,2 miliona barela dnevno u drugoj polovini tekuće godine u odnosu na isti period 2015. godine, čime će globalna tražnja za naftom dostići prosečnih 94,18 miliona barela dnevno u čitavoj godini", navodi se u izveštaju OPEK-a.

Tražnja u razvijenim zemljama koje pripadaju Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) će, prema prognozama OPEK-a, biti najveća u Severnoj i Južnoj Americi, u Evropi će stagnirati, a u Aziji pasti.

Van OECD-a, tražnja će biti snažna i u Indiji zahvaljujući solidnom ekonomskom rastu, ali raznolika u Kini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad zaliha nefte opek-a cena nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana