Tekst objavljen: 21.09.2016 9:58        


Generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Mohamed Barkindo upozorio je da oštri rezovi u investicijama naftnih kompanija predstavljaju pretnju po buduću ponudu tog energenta na tržištu. Barkindo je rekao da se, nakon poniranja investicija od 26 odsto u prošloj godini, očekuje dalji pad ulaganja za 22 procenta u ovoj godini, prenosi agencija AFP.

OPEK:Manje investicija naftnih kompanija oboriće ponudu

Naftne kompanije su smanjile svoje investicione budžete pošto nastoje da se prilagode cenama sirove nafte koje su se stropoštale sa nivoa od preko 100 dolara po barelu iz 2014. godine na ispod 30 dolara početkom ove godine, nakon čega su se u poslednjih nekoliko meseci oporavile na oko 45 dolara za barel.

Brazilska državna naftna kompanija Petrobras saopštila je da će smanjiti investicije za 25 odsto u idućih pet godina.

Barkindo rezanje investicija vidi kao "ozbiljan problem za industriju kojoj su potrebna redovna ulaganja...što preti našoj budućnosti".

Previše oštra redukcija investicija mogla bi da dovede do toga da ova industrija ne bude sposobna da odgovori rastu tražnje u narednim godinama.

Generalni sekretar naftnog kartela je dodao da "ispravljanje ove ''seče'' investicija, zahteva da se što brže pristupi procesu uravnoteženja tržišta".

Cene nafte se ne oporavljaju značajnije zbog prevelike ponude te sirovine na tržištu, pri čemu su članice OPEK-a prvenstveno odgovorne za to, budući da održavaju visoke nivoe proizvodnje nastojeći da sačuvaju svoje tržišne udele, konstatuje AFP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana