Tekst objavljen: 13.09.2016 12:00        


Tržišta će u 2017. godini biti uveliko prezasićena naftom, upozorila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), prenosi britanski list Fajnenšel tajms. Naftni kartel je istovremeno povećao prognozu proizvodnje u nečlanicama OPEK-a zbog aktiviranja novih bušotina i veće od očekivane otpornosti američkih proizvođača nafte iz uljnih škriljaca na niske cene "crnog zlata".

OPEK povećao prognozu proizvodnje nafte u nečlanicama

Proizvodnja van članica OPEK-a će, kako je saopšteno, naredne godine porasti za 200.000 barela dnevno, iako je prethodnog meseca projektovan pad od 150.000 dnevno.

Razlog revizije je, kako poručuju iz OPEK-a, početak rada naftnog polja Kašagan u Kazahstanu, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Prosečna tražnja za naftom iz članica OPEK-a će iznositi 32,48 miliona barela dnevno u 2017. godini, navodi se u mesečnom izveštaju naftnog kartela, što je niže u odnosu na prethodnu projekciju od 33,01 miliona barela, prenosi agencija Rojters.

Članice OPEK-a su u avgustu zadržale proizvodnju blizu višegodišnjeg maksimuma, budući da su proizvele 33,24 miliona barela nafte dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proizvodnja nafte crno zlato opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana