Tekst objavljen: 07.12.2015 10:22        


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je danas na sastanku u Beču zadržala aktuelnu politiku gotovo rekordnog nivoa proizvodnje nafte, povećajući zajednički cilj proizvodnje na 31,5 miliona barela dnevno (bpd) sa prethodnih 30 miliona, tvrde neimenovani izvori iz te grupe, a prenosi agencija Rojters. 

OPEK istiskuje male zemlje, podigao proizvodnju nafte

Posle ove vesti, cena nafte tipa "brent", koja je bližu šestogodišnjeg minimuma, pala je za skoro dva dolara, na ispod 43 dolara za barel, navodi britanska agencija.

Siromašnije članice OPEK-a su, kako navodi Rojters, vršile pritisak na bogatije, predvođene Saudijskom Arabijom, da smanje proizvodnju, ali su zvanični Rijad i njegovi saveznici iz Persijskog zaliva odlučili da ostanu pri strategiji odbrane tržišnog udela, uz nadu da će niže cene na kraju istisnuti sa tržišta američke proizvođače nafte iz uljnih škriljaca.

Članice OPEK-a nisu preduzele nikakav korak kako bi ublažile prezasićenost tržišta naftom, koje je, kako ocenjuje Rojters, jedno od najgorih u istoriji, i zbog čega su cene nafte izgubile više od polovine vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte zalihe nafte opek-a pada proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana