Tekst objavljen: 29.09.2016 11:59        


Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) iznenadila je tržišta postizanjem dogovora za smanjenje proizvodnje nafte nakon što se Saudijska Arabija saglasila da njen ljuti rival, Iran, bude izuzet iz sporazuma, ali analitičari upozoravaju danas da ovaj potez verovatno neće imati trajniji uticaj. 

Opek-a postigla dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Najava iz naftnog kartela o prvom smanjenju proizvodnje u osam godina podstakla je juče rast cena nafte za 6,0 odsto, pri čemu su energetske kompanije u SAD-u i Aziji sledile ovaj obrazac ostvarujući ogromne dobitke, prenosi agencija Frans pres.

Vest o dogovoru je momentalno ohrabrila tržišta na kojima je američka "laka" nafta WTI skočila za preko pet posto, dok je severnomorska sirova nafta "brent" uzletela za gotovo šest procenata.

Međutim, jutros oko 5,00 časova po Griniču, na trgovanju u Aziji nafta WTI je pala za sedam centi, na 46,98 dolara za barel, dok je "brent" oslabio za 18 centi na 48,51 dolar.
Na kraju šestočasovnih pregovora i višenedeljnih neformalnih razgovora, OPEK je objavio da planira smanjenje proizvodnje na 32,5 do 33 miliona barela dnevno sa avgustovskog nivoa od 33,47 miliona barela dnevno, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Dogovor ostvaren tokom neformalnog sastanka članica OPEK-a sa Rusijoim u Alžiru, postignut je nakon što se najveći proizvođač u naftnom kartelu, Saudijska Arabija, složila da Iran, koji intenzivira proizvodnju posle ukidanja višgodišnjih zapadnih ekonomskih sankcija, bude izuzet od smanjenja proizvodnje.

Saudijska zalaganja za zamrzavanje proizvodnje završena su aprilu ove godine neuspešno pošto je Iran odbio da učestvuje u dogovoru.

Detalji sporazuma, uključujući podatke o tome koliko koja zemlja treba da smanji pumpanje, biće razrađeni kada se 14-člani naftni kartel, koji izbacuje oko 40 odsto ukupne svetske proizvodnje nafte, sastane u Beču 30. novembra, na sednici koju održava dva puta godišnje.

Analitičari ocenjuju da će tržište verovatno biti oprezno dok se ne razrade detalji sporazuma, i da će trgovci pažljivo pratiti da li će i nečlanice OPEK-a, poput Rusije, SAD, i Kanade takođe srezati proizvodnju.

"Nije bilo sporazuma u poslednjih osam godina, pa je razumljivo da će neki trgovci i dalje ostati skeptični", kaže nalaitičar kompanije CMC Markets, Aleks Furber.

Prema njegovim rečima, na skepticizam utiče nesigurnost trgovaca u pogledu toga da li će nečlanice OPEK-a, naročito Rusija, sarađivati na smanjenju produkcije.

"Oni pumpaju naftu na rekordnim post-sovjetskom nivoima, tako da tamo još uvek ima velikog viška ponude. To je ono što utiče na pesimizan u pogledu perspektiva na tržištu nafte u sadašnjem trenutku", izjavio je Furber za Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta proizvodnja nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana