Tekst objavljen: 21.11.2016 11:16        


Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZ) tužilo je oko 40.000 građana zato što su im isplaćene manje novčane naknade, rečeno je Tanjugu u NSZ. Potraživanja bivših korisnika novčane naknade kreću se u iznosima od 1.000 pa i do 5.000 dinara.

Oko 40.000 građana tužilo NSZ zbog manjih naknada

Kako objašnjavaju u NSZ, osporavani način obračuna visine novčane naknade obavlja se u skladu sa obavezujućom preporukom Državne revizorske institucije (DRI) od 28. decembra 2011. godine.

Do tada, NSZ je radila po drugačijem principu i pre obavezujuće preporuke DRI, po ovom osnovu, nije bilo tužbi, navode.

Podnošenje tužbi po ovom osnovu, počinje od januara 2012. i traje u sve većem obimu i danas, ističu u pisanom odgovoru u NSZ.

Do sada je pokrenuto preko 40.000 ovih postupaka u kojima su bivši korisnici novčane naknade tužili tu službu za naknadu štete zbog manje isplaćenih iznosa novčane naknade.

Sudovi u većini slučajeva presuđuju u korist onih koji su tužili i do sada je na taj način presuđeno u oko 9.000 predmeta.

"U jednom, manjem, broju slučajeva sudovi su presuđivali i u korist NSZ. Iz tog razloga NSZ je pred Vrhovnim kasacionim sudom u martu ove godine izjavila posebnu reviziju kojom je od najviše sudske instance u ovoj vrsti sporova zatražila da donese odluku kojom će se rešiti nastalo sporno pravno pitanje, a koje se u osnovi svodi na to da li je NSZ pravilno obračunavala i isplaćivala novčanu naknadu", objašnjavaju. Očekuju da Vrhovni kasacioni sud što pre zauzme stav, kako bi se to pitanje rešilo na pravilan i zakonit način.

Potraživanja bivših korisnika novčane naknade kreću se u iznosima od 1.000 pa do 5.000 dinara ukupno.
"Međutim, u ovim sprovima se mnogo više novca dosuđuje u korist advokata, veštaka i javnih izvršitelja i to čak do deset puta više nego što se isplaćuje korisnicima novčane naknade", navode u NSZ.

NSZ iznose novčane naknade i dalje obračunava u skladu sa obavezujućim nalogom DRI jer je zakonom obavezna da primenjuje sve naloge koje dobije od te najviše revizorske institucije.

Prema podacima za septembar, u Srbiji ima 39.894 korisnika novčane naknade.
Njima je u proseku bilo isplaćena naknada u vrednosti od 24.355 dinara bruto, odnosno 15.514 neto za taj mesec.

Ukupno za te namene isplaćeno je 971.646.958 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
NZS naknada nezaposlenima pritužbe građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana