Tekst objavljen: 26.08.2013 9:30        


Oko 400 radnika KBC banke koja ove godine odlazi iz Srbije dobiće otkaz u narednih mesec i po dana. Prema rečima Vladana Perišića iz sindikata KBC-a, plan je da do kraja septembra budu formirani spiskovi radnika koji predstavljaju tehnološki višak i kojima će banka do kraja oktobra isplatiti otpremnine ustanovljene socijalnim programom.

Oko 400 radnika KBC banke u Srbiji čekaju otkazi

Prema nezvaničnim informacijama Danasa, otpremnine će kod nekih radnika biti i dosta iznad cifre od 300 evra po godini radnog staža, što je inače svota koju država obećava zaposlenima u javnom sektoru koji će ostati bez posla u okviru predstojeće racionalizacije.

KBC banka je ove godine objavila da se u sklopu globalnog restrukturiranja svog poslovanja povlači iz Srbije, tako što će njene plasmane, odnosno klijente preuzeti Sosijete ženeral banka, dok će mobilni operater Telenor preuzeti licencu i otvoriti sopstvenu banku u kojoj će klijenti sve poslove moći da obave preko mobilnog telefona.
Prema Perišićevim rečima, od 522 ljudi, koliko ih je KBC zapošljavala krajem prošle godine, samo će mali deo dobiti priliku da ostane ili u Telenoru ili u Sosijete ženeral banci.

- Po novoj sistematizaciji donetoj 13. avgusta, u banci će ostati samo 63 radna mesta. To su oni zaposleni koje po zakonu svaka banka mora da ima i koje propisuje Narodna banka Srbije i te poslove će dobiti zaposleni iz centrale KBC-a - navodi on.

Na kraju, neke radnike će preuzeti Telenor i zaposliti u svojoj prodajnoj mreži, a prema procenama sindikata, radi se od dvadesetak zaposlenih.

- Ta ponuda je data mlađim šefovima ekspozitura i mlađim savetnicima. Uz samo jedan izuzetak, taj posao nije ponuđen blagajnicima. Ti ljudi će raditi za Telenor d.o.o. a ne za Telenor banku, ali neće biti formalno zaposleni ni tu, nego u posebnoj agenciji koja će ih uputiti na rad u Telenor. Ideja je da prvo zaposleni u Telenoru njih obuče za prodaju mobilnih telefona i druge standardne Telenorove usluge, a posle kada zaživi banka, da oni obuče Telenorove radnike o bankarskim uslugama - kaže Perišić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana