Tekst objavljen: 02.04.2015 13:45        


Trenutno 124 osobe redovno primaju penziju iz "Dunav dobrovoljnog penzijskog fonda" (DPF), dok je njih oko 31.650 odabralo da podigne jednokratnu isplatu, rečeno je na današnjem predstavljanju analize osmogodišnjeg rada ovog fonda.

Oko 32.000 korisnika privatne penzije Dunav fonda

"Prosečna uplata po osobi je prošle godine iznosila 3.460 dinara, a prosečna starost članova je 46 godina. Najmladji član našeg fonda je devojčica od godinu i po dana", izjavio je danas izvršni direktor Dunav društva za upravljanje DPF Zoran Milivojević.

"Očekujemo da će veliki broj građana takođe prepoznati značaj ulaganja u sigurniju budućnost", rekao je Milivojević.
On je precizirao da fond, nakon osam godina uspešnog poslovanja, drži 40 odsto tržišta u Srbiji, broji oko 83.000 članova i raspolaže imovinom vrednom 10 milijardi dinara.

"Članovi našeg fonda bi trebalo da budu zadovoljni jer se njihova imovina tokom prošle godine povećala za 11,23 odsto, koliko je iznosila stopa prinosa u 2014. U poslednjih pet godina, uprkos krizi, imovina fonda se udvostručila, a prosečna stopa prinosa je iznosila 11,11 odsto", naveo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, za uspeh fonda zaslužan je visok nivo profesionalnosti i poverenje članova u Dunav DPF, a plan je da se u narednom periodu radi na privlačenju mlađih grupa građana da na ovaj način štede.
On je objasnio da je 5.420 dinara limit za oslobadjanje plaćanja poreza, a akumulacija novca je moguća do 70. godine života - za one koji su zaposleni, ali i za nezaposlene građane.

"Uplatama može da se raspolaže od 58. godine života, a tada novac može da se podigne jednokratno ili u redovnim mesečnim isplatama. Moguće je novcem raspolagati i ranije u posebnim slučajevima", naveo je Milivojević.

Kada je reč o nasleđivanju privatne penzije, to je kako je rekao moguće. U slučaju smrti člana društva, privatna penzija ide nasledniku ako ga je odredio, a ako nije ulazi u ostavinsku raspravu.

Portfolio menadžer i predsednik Inveticionog odbora Ivan Batinica izjavio je da je Dunav društvo za upravljanje DPF mahom investiralo u dinarske hartije od vrednosti zbog visokih prinosa tih hartija.
Batinica je objasnio da je fond uložio tek jedan odsto u nekretnine, jer su prinosi od zakupa pali poslenjih godina.

Udeo akcija u portfoliju fonda je oko šest odsto, ali kako je rekao, ulagalo se u uspešene kompanije.
"Dunav dobrovoljni penzijski fond" je i društveno odgovorna firma, pa je, primera radi u ovoj godini doniralo Prihvatilištu za odrasla i stara lica 200.000 dinara.

Direktor te institucije Prvoslav Nikolić rekao je danas da je to najznačajnija donacija, a i četvrta po redu od Dunav DPF. Prema njegovim rečima, tim novcem će se kupiti mašina za mešenje testa i pelene za odrasle.
Prihvatilište, naveo je, ima 139 korisnika dnevno, a prošle godine je imalo više od 3.160 korisnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dunav fond privatna penzija privatni fond dunav

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana