Tekst objavljen: 06.01.2018 10:00        


Bračni par iz malog mesta u Vojvodini doživeo je šok kada su pre dva dana sudski izvršitelji zaplenili imovinu njihovog sina, a sve zbog duga za kredit koji oni imaju.

Oduzeli im kuću, a sada plene imovinu njihovog sina

Ispostavilo se da izvršitelji imaju pravo da oduzmu imovinu njihovog sina samo zato što su se prijavili na njegovoj adresi. A do toga je došlo nakon što im je banka pre par meseci oduzela kuću jer su ostali dužni oko 5,7 miliona dinara za stambeni kredit u švajcarcima. Kada su se preselili kod sina i promenili adresu prebivališta, čekalo ih je neprijatno iznenađenje.

- Došla su dva izvršitelja i popisala veći deo nameštaja. Sve je odmah otišlo na licitaciju. Meni su savetovali da se žalim i dokažem da je to moj nameštaj ili da otkupim svoje sopstvene stvari. Ja sam od pokojne babe nasledio i kuću i nameštaj, nemam račune i nemoguće je da dokažem da su stvari moje. A jedino tako mogu da se branim na sudu. Nemam veze sa tim kreditom, niti sam im bio žirant. Ovo je potpuno besmisleno - priča ovaj Vojvođanin kome zbog duga roditelja plene imovinu.

Ministarstvo: Ima načina za dokazivanje vlasništva

U Ministarstvu pravde kažu da Zakon o izvršenju i obezbeđenju propisuje da su predmet popisa ne samo pokretne stvari koje su u svojini dužnika već i one koje su u njegovoj državini, ali i državini izvršnog poverioca ili drugog lica.

- Propisano je i da se popisuju stvari na koje je treće lice stavilo primedbu da na njima ima neko pravo koje sprečava izvršenje. U konkretnom slučaju, izvršitelj popisuje sve što je zatečeno u stanu u kojem podstanar stanuje - kažu u Ministarstvu pravde i dodaju da su vlasniku stana na raspolaganju prigovor ili tužba ako se radi o stvarima u njegovom vlasništvu.

- Postoje načini za dokazivanje, poput podnošenja računa ili izjava svedoka - navode u Ministarstvu.

Prema njegovim rečima, kuća u kojoj živi je stara 103 godine i nalazi se pod zaštitom države.

- Ne znam koliko puta će dolaziti izvršitelji i da li će na kraju da mi zaplene i kuću. Mogu sve da isprazne, a ja ni kriv, ni dužan. Jedino rešenje je da izbacim roditelje na ulicu, pa da me ostave na miru. Pitam se da li bi isto postupili da je majka prijavljena u hotelu. Da li bi zaplenili i tamo nameštaj? Ili da je u staračkom domu - žali se sin, i dodaje:

-Nemam izbora već da pustim da me ovako država bukvalno opljačka i da se nadam da ću uspeti da otkupim svoje sopstvene stvari.

Inače, “Blic” je još pre mesec dana pisao o slučaju ove vojvođanske porodice koja nije želela da iznosi u javnost svoja imena (podaci poznati redakciji). Kako su nam objasnili, nakon što su se prijavili na sinovljevu adresu, dobili su nalog izvršitelja o plenidbi imovine na novoj adresi iako je sve u vlasništvu sina. Od izvršitelja su dobili objašnjenje da je sve što rade na osnovu Zakona o izvršenju i da imaju puno pravo da popisuju i plene imovinu na novoj adresi.

Sa ovim slučajem upoznato je i Udruženje “Efektiva” u kome navode da će takva sudbina najviše pogoditi dužnike u švajcarskim francima jer većina njih ne može da isplati dug banci nakon prodaje nekretnine, zbog pada cene stanova i rasta duga u evrima.

- Apsurd čitave situacije je to što dužnik nakon što ostane bez nekretnine mora da prijavi boravak na nekoj adresi. Ako je i dalje dužan, izvršitelj ima pravo da popisuje i pleni imovinu na novoj adresi. Sve što vlasnik te imovine može da uradi je da izjavi tzv. prigovor trećeg lica, a koji ne odlaže izvršenje. Dakle, ostanete bez stana, rodbina vas primi jer ne želi da spavate na ulici, a izvršitelj onda pleni i imovinu rodbine koja sa vašim dugom nema nikakve veze - kaže Dejan Gavrilović iz „Efektive”.

U Komori javnih izvršitelja potvrdili su da u konkretnoj situaciji izvršitelj ima pravo da popiše pokretne stvari koje se nalaze na adresi na kojoj su prijavljeni dužnici.

- Njihov sin kao treće lice može da izjavi prigovor da su to njegove stvari i priložiti dokaze na tu okolnost. Javni izvršitelj je ispravno postupio, a na osnovu Zakona o izvršenju i obezbeđenju - kažu u Komori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

  1. User image
    Nikola 28.11.2017 10:20

    Mnogo se ti izvrsitelji igraju sa zivcima naroda, kada jednom nekome od tih mucenika pukne film pa izvrsitelji provedu produzeni vikend na odmoru u nekom podrumu.. Pocece drugacije da razmisljaju.. Sta kog djavola ima taj sin sa kreditom roditelja, da li treba da ih pusti da spavaju na ulici zbog straha od lopovske drzave kojoj je bas cilj da unisti porodicu kao stub drustva a sve za interes Zionista i Neokona koji unistavaju evropu?? pa nismo ni mi SRBI veverice da vecito to trpimo..

  2. User image
    Drinka Vranješevič 28.11.2017 14:55

    Predlažem da Kamatica pokrene peticiju koju će potpisati dovoljno građanja za izmenu Zakona o Izvršenju i obezbeđjenju i tako zaštitili nedužni narod koji izvršitelji svaki d maltretiraju do istrebljenja.

  3. User image
    Čeda 28.11.2017 18:00

    Ovo je prevrsili svaku meru. Do sada sam bio uz ovu vlast ali vise necu nikad glasati za njih i to SAMO ZBOG IZVRSITELJA. Da li su svesni sta rade svom narodu. Kazu oni ne kradu, slazem se ali oni pljackaju narod preko izvrsitelja pa to mu dodje na isto. Svi koje poznajem a mnogo ih je, isto kazu. Ova vladt ce morati da ode ZBOG IZVRSITELJA.

  4. User image
    Rada 28.11.2017 18:05

    Nisam imala snage da ovo procitam do kraja. To je vise nego strasno i tuzno. Ne znam kako ovsj tekst poslati predsedniku Vucicu. On to treba da procita. Uzas. Pa se pitamo otjud toliko samoubistava? Sta ljudima drugo preostaje kad ostanu bez icega pa jos i svoju decu zaviju u crno? Drzavo - stavite prst na čelo i razmislite malo.

  5. User image
    Gile 23.12.2017 11:22

    S obzirom na to da nigde ne vidim mogucnost za "kontakt", na ovaj nacin postavljam pitanje KAMATICI.
    Da li negde postoji mogucnost (web sajt, neki registar podataka ili slicno) da se proveri da li je neko zaduzen, tj. da li ima kredit koji otplacuje? Znaci ne i sam status kredita (koliko je otplacen ili koliko duguje, vec samo da li je uopste zaduzen i da li ga otplacuje? Ovo vas pitam radi brojnih stanodavaca koji dolaze u slicnu situaciju, kada im zbog neodgovornih podstanara, koji su precutali svoju zaduzenost bankama, kucaju izvrsitelji na vrata. Hvala unapred

  6. User image
    Kamatica 25.12.2017 10:26

    Poštovani @Gile moguće je uzeti lični izveštaj kreditnog biroa sa kompletnom kreditnom istorijom (da li su krediti i druga zaduženja redovno izmirena). Izveštaj nije moguće uzeti za drugo lice već isključivo svako mora zatražiti svoj izveštaj. Možete nas je kontaktuirati putem maila office@kamatica.com.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužnici banka zaplena imovine oduzimanje imovine kuća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana