Tekst objavljen: 26.12.2020 12:00        


U Vladi Srbije je održan prvi sastanak Radne grupe resornog ministarstva i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, a državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković kaže da je cilj reforme da gasna industrija postane moćna, velika i jaka i da dovede do bolje, ali i jeftinije usluge za građane

Održan prvi sastanak o reformi Srbijagasa

Ona je Tanjugu u Vladi Srbije rekla da je taj sastanak bio uvod u realizaciju aktivnosti i zaključaka vlade.

Navela je da je cilj da preduzeća koja se bave gasnom industrijom, Srbijagas, Transportgas i Distribucijagas, najpre funkcionišu u skladu sa Zakonom o energetici i drugim propisima, da imaju licence u skladu sa zakonom i da rade taj posao kao delatnost od opšteg interesa što je, naglašava, najvažnije za građane.

"Cilj je da gasna industrija mora da krene napred, ne može više da stoji u delu gde nema licenci, gde obavljaju delatnost neka društva koja nisu sertifikovani", rekla je Atanacković.

To je, napominje, obaveza ne samo po zakonima Srbije, nego i obaveza prema Energetskoj zajednici zbog čega je, kaže, Srbija pretrpela u poslednje vreme i određene postupke pred Energetskom zajednicom.

"To više nije stanje koje treba da se toleriše. Potpredsednica vlade (Zorana Mihajlović) i njen tim rade na tome da se ovo sprovede, da gasna industrija postane moćna, velika jaka i da sve ono što radimo treba da dovede do bolje usluge za građane, ali i jeftinije usluge", kaže Atanacković.

Smatra da će se kroz sve vrlo jasne reforme koje će proći Srbijagas, Transportgas i Distribucijagas postići cilj, a to su bolji uslovi snabdevanja gasa i jeftiniji gas za građane.

"Ono što je važno i što je poruka sa sastanka za sve je da niko ne može tome da se protivi, niko ne može da spreči sprovođenje odluka vlada i niko neće stati tome na put", navela je Atanacković i naglasila da odluke vlade moraju da se poštuju.

Kaže da će na sledeći sastanak direktor Srbijagasa i ostalih preduzeća iz sektora doći sa svojim saradnicima i da će biti formirana radna grupa Vlade koja će pratiti realizaciju planiranih aktivnosti.

"Verujemo u to da će sve to biti sprovedeno. To je naš zadatak, i to je naša obaveza kao ministarstva koje treba da vodi računa o energetici. Krajnje je vreme da se energetska bezbednost, i kada je u pitanju gas, sprovode na način koji će biti mnogo bolji za naše građane", zaključila je Atanacković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pomoćnik ministarke energetike zadužen za naftu i gas Saša Stojanović rekao je za Tanjug da je za njega bilo iznenađenje da je Bajatović na današnji sastanak došao bez svojih saradnika, ali je, kaže, imao opravdanje da se trenutno nalaze u fazi realizacije i puštanja u rad Balkanskog toka.

"To jeste veliki posao, imaju dosta aktivnosti koje su vezane za razgovore i pregovore sa bankama. U tom smislu se na neki način nije izvinio, ali je objasnio zašto nije bilo mogućnosti da dođe sa saradnicima", kaže Stojanović.

Stojanović je naveo da je na današnjem sastanku bilo reči o planu vlade koji je Srbijagas dobio pre nekoliko dana.

"Na današnjem sastanku prodiskutovali smo o samom planu, zatražili su malo vremena da ga prouče. Dostaviće, po dogovoru sa sastanka, saradnike i predstavnike Srbijagasa. Ovo je projekat i proces koji zahteva interakciju i nije ga moguće jednostrano sprovoditi", kaže Stojanović.

Naglasio je da niko ne može da odbije sprovođenje vladinog plana i da je Bajatović svestan da mora da se realizuje odluka Vlade.

"Dostaviće u toku dana predstavnike za radnu grupu vlade koja će biti formirana iduće nedelje, u kojoj će biti i predstavnici Republičke direkcije za imovinu, katastra, ministarstva privrede i finansija, Agencije za energetiku, svih onih institucija koje će sprovesti i koje su na različite načine iz okvira svojih ovlašćenja zadužene da prate realizaciju ovog procesa", rekao je Stojanović.

Objasnio je da je proces restrukturiranja veoma složen, i da sva težina realizacije u najvećoj meri leži na poslovodstvu i menadžmentu Srbijagasa.

"Oni su ti koji moraju da sprovedu ovaj plan i oni su ti koji moraju da izvedu organizaciju ljudstva u okviru svojih zaposlenih u okviru preduzeća, sa zaduženjima, kako bi mogle da se sprovedu aktivnosti koje su predviđene planom", rekao je Stojanović.

Na sastanku su se, kaže, saglasili da nema puno neslaganja, i da ni predstavnici Srbijagasa nemaju negativnih komentara u odnosu na tačke plana. Ono što je bila obaveza do kraja ove godine za Srbijagas, navodi Stojanović, a što će svakako biti urađeno do prve polovine januara 2021. jeste usklađivanje svih osnivačkih akata Srbijagasa sa Zakonom o javnim preduzećima i odlukom koju su doneli 2017. ali po njoj nisu postupili.

"To bi trebalo da urade početkom januara", kaže Stojanović i navodi da do sledećeg sastanka predstavnici Srbijagasa treba da sagledaju kako će sprovesti ono što se tiče donošenja odluka Nadzornog odbora o povećanju osnivačkog kapitala u preduzeću Transportgas.

To će, dodaje, stvoriti uslovi za sertifikaciju i u kasnijoj fazi, a nakon dobijanja licenci, prenosa imovine u novu vlasničku strukturu Transportgasa.

"Rokovi su nesporni. Niko od nas nema mandat ni mi, ni Srbijagas, da dovodi u pitanje odluku i zaključke vlade. To je jasno svima i to je jasno bilo rečeno Bajatoviću i on je izašao sa tim uverenjem", kaže Stojanović.

Naveo je da se prvi put danas sreo sa Bajatovićem i da su zatražili da uspostave komunikaciju koja je primerena u odnosima koje definišu zakoni o ministarstvima i o javnim preduzećima kako bi se omogućilo da se reše svi izazovi koje proces restrukturiranja donosi sa sobom.

1 komentar

  1. User image
    Misa 27.12.2020 13:39

    Mi nismo normalna država. Tolerisati nerad i gubitke je van pameti. Nema nama napredak dok se ne primeni princip odgovornosti. U Elektroprivredi je dno dna...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srbijagas Vlada Srbije ministarstvo energetike dušan bajatović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana