Tekst objavljen: 01.09.2017 11:04        


Savet Agencije za energetiku Srbije se na današnjoj sednici saglasio sa odlukom da se cena električne energije za domaćinstva i male kupce poveća za dva odsto od 1. oktobra.

Odobreno poskupljenje struje od 1. oktobra

Kako je objavila AERS, Savet Agencije je dao saglasnost na Odluku o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje koju je doneo v.d. direktora JP Elektroprivreda Srbije.

Na osnovu te odluke cene električne energije za domaćinstva i male kupce se povećavaju prosečno za dva odsto od 1. oktobra 2017.

Elektroprivreda Srbije je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev AERS-u, za povećanje cene električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je Ministarstvo energetike.

To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila EPS, zašta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija.

Reč je o do sada najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara.

I pored toga, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu.

Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, zašta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđeno milijardu i 150 miliona dinara, na godišnjem nivou.

Na taj način, 70.350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 KWh električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, navedeno je u saopštenju ministarstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    kritik analitik 01.09.2017 19:27

    UAAAA ministre Antiću....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi za struju poskupljenje struje račun za struju veći račun za struju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana