Tekst objavljen: 01.02.2019 14:10        


Da li će se i u Srbiji dobijati neka nadoknada za plastične flaše i drugu plastičnu ambalažu, biće poznato krajem godine. Do tada bi Ministarstvo životne sredine trebalo da donese odluku da li će trgovci, kada im se donese ambalaža, kupcima vraćati određen iznos novca ili će se na neki drugi način građanima davati naknada za vraćenu PET ambalažu.

Odluka o nadoknadi:  plastičnu ambalažu vrati i zaradi

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao jeu četvrtakda će do kraja ove godine biti doneta odluka o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže. Prema njegovim rečima, u toku je izrada studije o takozvanom depozitnom sistemu, koja će, kako je najavio, za nekoliko nedelja biti na javnoj raspravi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Na kraju ćemo doneti odluku, ali ovako više ne može da bude niti će biti - rekao je ministar. - Naša odluka će biti zasnovana na interesu da Srbija bude potpuno čista. Posle javne rasprave, Ministarstvo će doneti odluku, a očekujem da do kraja godine to pitanje bude otvoreno i zatvoreno.

Govoreći o efektima naplate plastičnih kesa u prodavnicama, ministar kaže da je ta mera smanjila njihovo korišćenje za 70 odsto u Srbiji. On je najavio i da će resorno ministarstvo ove godine raditi na izmeni propisa, pa će neke od nadležnosti ovog ministarstva biti prenete na opštine i gradove.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plastične flaše prikupljanje PET ambalaže reciklaža plastika naplata kesa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana