Tekst objavljen: 03.09.2016 15:57        


Američko Ministarstvo finansija je oštro kritikovalo odluku Evropske komisije kojom se američkom tehnološkom gigantu "Apple-u" nalaže da naknadno plati rekordni iznos poreza Irskoj, ističući da ta odluka ugrožava bilateralni "duh ekonomskog partnerstva". 

Odluka EU o "Apple-u" ugrožava ekonomsko partnerstvo

"Postupak Komisije bi mogao da ugrozi strane investicije, poslovnu klimu u Evropi, kao i važan duh ekonomskog partnerstva između SAD i EU'', navodi se u saopštenju portparola američkog Ministarstva, a prenela je agencija AFP.

Evropska unija je saopštila da je Irska nezakonito odobrila američkoj kompaniji "Apple" poreske olakšice u iznosu od 13 milijardi evra i naložila zvaničnom Dablinu da povrati od te kompanije neplaćeni porez, plus kamate.

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager je tim povodom izjavila da "države članice ne mogu da odobre poreske olakšice odabranim kompanijama. To je protivno propisima EU o državnoj pomoći", prenela je agencija AP.

Vestager je navela da je trogodišnja istraga pokazala da je Irska odobravala velikodušne poreske olakšice "Apple-u" tokom niza godina, tako da je korporativni porez koji je ta kompanija plaćala na svoj profit ostvaren u Evropi pao sa jedan odsto iz 2003. godine na samo 0,005 odsto 2014. godine.

Evropska komisija je saopštila da "Irska sada mora da povrati neplaćeni porez od "Apple-a" za period od 2003. do 2014. u iznosu od 13 milijardi evra plus kamate".

Irska vlada je na to reagovala saopštenjem u kojem je negirala da je američkom proizvođaču "iPhone-a" i drugih elektroničkih proizvoda, kompjuterskog softvera i onlajn usluga odobrila povoljan fiskalni tretman.

"Irska i dalje tvrdi da je u ovom slučaju plaćen čitav iznos poreza i da nije bilo državne pomoći. Irska ne sklapa dogovore sa poreskim obveznicima", navodi se u saopštenju vlade u Dablinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska komisija iphone apple EU SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana