Tekst objavljen: 19.04.2017 8:30        


PARIZ, 19. aprila (Tanjug) - Investicije imaju višestruki uticaj na rast i ekonomski razvoj, a njihov kvalitet je važan jednako kao i obim u smislu dugoročnih ekonomskih i društvenih efekata, izjavila je zamenik generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Mari Kiviniemi na konferenciji posvećenoj Jugoistočnoj Evropi (JIE). 

Odizanje kvaliteta investicija ključno za rast JIE

Kako se navodi u saopštenju OECD-a dostavljenom Tanjugu, u sedištu te organizacije u Parizu danas je održana konferencija na visokom nivou, pod nazivom "Podsticanje investicija za konkurentnost u Jugoistočnoj Evropi".

Cilj skupa je bio da se razmotre načini kako da se iskoriste regionalna iskustva, standardi OECD-a i dobre međunarodne prakse za privlačenje dugoročnih, kvalitetnih investicija za inkluzivan i održiv razvoj zemalja JIE.

Događaj je okupio desetak ministara i lidera, i više od 200 predstavnika vlada zemalja iz regiona, OECD-a, učesnike iz akademskih i poslovnih krugova, Evropske komisije i drugih partnerskih organizacija.

Skup su uvodnim izlaganjima otvorili Martina Dalić, potpredsednica Vlade Hrvatske, Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka u Ministarstvu za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije i Kristijan Danijelson, generalni direktor Evropske politike susedstva i pregovora o proširenju, iz Evropske komisije.

Učesnici su takođe razgovarali o ključnim nalazima iz novog izveštaja OECD-a pod nazivom "Praćenje specijalnih ekonomskih zona na zapadnom Balkanu: Ciljevi, karakteristike i ključni izazovi", koji se fokusira na šest privreda JIE - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, BJR Makedoniju, Kosovo*, Crnu Goru i Srbiju, navodi se u saopštenju.

Ovaj pionirski izveštaj, koji je objavljen danas, razmatra relevantnost Specijalnih ekonomskih zona kao instrumenta politike za održivo i odgovorno ulaganje u regionu.

razvoj širom regiona zahtevaće dodatni fokus na dugoročne investicije, kao i uspostavljanje veza između stranih i domaćih kompanija, ocenjuje se u izveštaju.

U studiji OECD-a se takođe pokreću pitanja s ciljem poboljšanja ishoda politika i naglašava značaj analiza o isplativosti i održivosti, kako bi se smanjili potencijalni nepovoljni uticaji, minimizovala razlika između stvarnih i prihoda koji su mogli da budu ostvareni, i sprečilo narušavanje tržišne konkurencije, piše u saopštenju OECD-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana