Tekst objavljen: 20.04.2020 15:00        


Vlada Srbije je danas donela uredbu o garantnoj šemi koja će obezbediti 2 mlrd EUR kredita privrednicima, koji će biti dostupni od sutra, rekao je ministar finansija Siniša Mali

Od sutra dostupni krediti za privrednike

On je na konferenciji za medije u Palati Srbija povodom novih ekonomskih mera u borbi protiv covida 19 rekao da je Vlada donela tri uredbe i da jedna od njih obezbeđuje 2 mlrd EUR, koji će biti dostupni privredi, kao i da najveći deo garantuje država.

- Već od od utorka koji je prvi radni dan, ta sredstva biće na raspolaganjhu svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima - rekao je Mali.

Zahvalio je Narodnoj banci Srbije (NBS) i Udruženju banaka koji su proteklih dana naporno radili na ovoj uredbi.

Mali je dodao da su krediti na period do 36 meseci, sa grejs period od devet i 12 meseci.

Viceguverner NBS Željko Jović rekao je da su 2 mlrd EUR pravi iznos koji odgavara potrebama privrede, te da je 1 mlrd EUR planirana za zanavljanje opreme, a 1 mlrd EUR za nove kredite koji će biti plasirani.

Naveo je da je 80% planiranog iznosa kredita pokriveno garancijama države.

- To daje mogućnost da se ulazi u program sa jako povoljnim kamatnim stopama, jer će rizik snositi država - rekao je Jović.

Kako je naveo, NBS je pripemila i dodatne stimulanse, tako da će svaka banka koja kroz ovaj program bude nudila kredite imati dodatne regulatorne olakšice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

13.000 preduzetnika prijavilo Poreskoj upravi

Rekao je i da je Poreska uprava tokom protekla tri dana, od početka prijave za korišćenje mera koje je Vlada Srbije predložila, imala 113.000 preduzetnika koji su se prijavili za korišćenje mera.

Kako je objasnio, te mere odnose se na odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i na korišćenje novčane pomoći od tri minimalne zarade.

- U četvrtak sam imao sastanak sa predstavnicima Fonda za razvoj, već 300 zahteva ili pitanja i upita je za ove kredite došlo preko Fonda. Želim da obavestim privrednike da će se ti krediti odobriti već od utorka - rekao je Mali.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vlada Srbije mere za pomoć privredi krediti za privredu siniša mali vanredno stanje korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana