Zvanični kurs Evra za dan 08.03.21. :: 117.5690 rsd
Tekst objavljen: 29.06.2020 10:00        


Svi putnici koji od 1. jula putuju u Grčku moraće da imaju odgovarajući „QR kod“ prilikom ulaska u tu zemlju, na osnovu kojeg će zdravstveni tim odlučavati da će obaviti testiranje na korona virus ili će putnici nastaviti put bez zadržavanja, saopštilo je danas Udruženje Turističkih Agencija Srbije (UTAS)

Od srede će za ulazak u Grčku biti potreban QR kod

Kako bi dobili „QR kod“ putnici će morati najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju da popune elektronsku prijavu (PLF – Passenger Locator Form)na sajtu Vlade Grčke nakon čega će im kod stići na mejl.

Putnici će u prijavi morati da navedu mesto ulaska u zemlju, tačan datum dolaska, ličnu adresu i kontakt, tačnu adresu mesta u koju su se uputili, kao i kontakt najbližih rođaka ili prijatelja, u slučaju da se stvori potreba da se obaveste o zdravstvenom stanju putnika, piše UTAS.

Dobijeni „QR kod“ putnici mogu da odštampaju ili imaju u svom telefonu, kako bi ga pri ulasku u zemlju pogranični službenici mogli skenirati, navodi se na sajtu grčke vlade.

Precizirani su protokoli za ulazak putnika na aerodromima, kroz luke i preko drumskih graničnih prelaza, a navedeno je da ćeputnici koji će biti testirani na granici imati obavezu da ostanu u samoizolaciji na adresi koja je prijavljena za boravak u Grčkoj,do objavljivanja njihovih rezultata.

Svi putnici moraju poštovati preventivne mere nošenja maski i fizičkog distanciranja i dobiće detaljna uputstva kako da se ponašaju u slučaju da se pojave simptomi bolesti kovid-19, a naglašeno je da moraju odmah da kontaktiraju Nacionalnu javnu zdravstvenu organizaciju (EODY).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodaje se i da putnici sa više odredišta u Grčkoj moraju da navedu tačan plan puta u narednih sedam dana.UTAS je apelovala da se svi putnici informišu u svojim turističkim agencijama i drugim relevantnim mestima, poput sajtova vlada država u koje se putuje, ambasada, turističkih organizacija i nacionalnih službi javnog zdravlja.

„Putovanja nisu stala, ali trenutno svi moramo da se prilagodimo novonastalnoj situaciji i postavljenim uslovima kako bismo sačuvali svoje i zdravlje drugih i sprečili dalje širenje pandemije korona virusa“, dodaje se u saopštenju.

Pozvali su putnike da se ne rukovode pisanjima „tabloidne štampe“ zbog ogromnog brojalažnih vestiu proteklom periodu.„Tekstovi o tome kako u Grčkoj turiste odvode na ‘ostrvo gubavaca’, love po plažama i smeštaju u karantine, kako je u Turskoj kazna za nenošenje maske 400 evra i slično, nisu istina i svima nanose ogromnu štetu“, naglašava UTAS.

1 komentar

  1. User image
    zoran 29.06.2020 16:57

    Dakle, ostani kod kuće!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka turizam putovanje pandemija QR KOD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana