Tekst objavljen: 04.01.2020 13:00        


Novine i u pogledu poreza na oružje

Od prvog januara bez poreza na električna i hibridna vozila

Novim izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara oslobođena su poreza hibridna i električna vozila, a definisan je i pojam registrovanog oružja kao predmeta oporezivanja. Primena izmenjenog zakona počinje 1. januara 2020.

Oslobođena poreza su hibridna vozila, odnosno ona kojima je jedan od pogona električni, koja osim hibridnih i električnih putničkih automobila, predstavljaju i sve vrste hibridna i električna vozila kao što su motocikli, tricikli i njima slična sprave.

Ta olakšica je korak napred ka realizaciji politike smanjenja zagađenja u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nošenje i držanje oružja

Definisan je i pojam registrovanog oružja kao predmeta oporezivanja, kao i koje vrste oružja spadaju u tu grupu. Poreska obaveza nastaje danom registracije oružja,a ne danom izdavanja kolekcionarske dozvole za oružje koje nije nabavljeno i registrovano, prenose mediji.

- Ukoliko pojedinac poseduje više komada registrovanog oružja za ličnu bezbednost i izdata mu je isprava za njihovo nošenje, od 2020. godine ostvaruje pravo na poresko oslobođenje. Porez na oružje će plaćati u godišnjem iznosu, koji se dobija sabiranjem iznosa poreza za nošenje i držanje samo za jedan komad oružja na koji se porez plaća, dok za svaki naredni komad registrovanog oružja na koji se porez plaća, on će plaćati samo porez na držanje i na taj način se značajno smanjuje poreska obaveza - navode iz Računovodstvene agencije Unija BG.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porezi električna vozila hibridni automobili 2020

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana