Tekst objavljen: 12.03.2021 13:55        


Porez na imovinu za pomoćne objekte od ove godine se plaća po novim pravilima. Dosada su ovakvi kvadrati, za koje su poreznici znali, bili oporezovani kao kuće za stanovanje ili kao poslovni prostor

Od ove godine važe posebne poreske osnovice za pomoćne objekte

Sada opštinari razlikuju šupe, kotlarnice, ostave, kokošinjce, sušare i sl. Vlasnici su imali rok da do kraja januara podnesu poresku prijavu i promene vrstu nepokretnosti. Oni koji su to i učinili mogu da se nadaju manjim poreskim obavezama. Ko za ovo nije znao, ima šansu da 15 dana po dobijanju rešenja, prijavi promenu i porez plaća na osnovu cene garaža i pomoćnih objekata.

Vlasnici čije su dvorišne građevine bile "ispod radara" poreznika, ukoliko ih sada otkriju, mogu da "zarade" obaveze i za najviše pet godina unazad. To je rok u kome ne zastareva naplata ovih nameta. Obračun po ceni pomoćnih objekata, međutim, važi od ove godine i primene izmenjenog zakona. Za godine unazad poreznici bi obračunavali porez po ceni kuće ili poslovnog objekta.

- U slučajevima kada obveznik nije podneo prijavu o promeni vrste nepokretnosti, pa rešenje bude doneto na "staru" grupu, obveznik može u roku od 15 dana da uloži žalbu kako bi se porez na imovinu za pomoćni objekat utvrdio razvrstavanjem u ispravnu grupu nepokretnosti - odgovaraju u beogradskom Sekretarijatu za javne prihode.

- Za sve pomoćne objekte za koje se utvrdi da treba da se premeste iz grupe "poslovni objekti" ili "kuća za stanovanje" u grupu "garaža i pomoćni objekti", porez za 2021. godinu biće utvrđen u manjem iznosu, uzimajući u obzir da su prosečne cene ove grupe nepokretnosti po zonama manje od prosečnih cena poslovnih objekata i kuća za stanovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Građani koji su i dosad plaćali porez na pomoćne objekte, ovu obavezu, do stizanja ovogodišnjeg rešenja, plaćaju po prošlogodišnjem rešenju. Ukoliko lokalni poreznici, na osnovu poreskih prijava i dostupne dokumentacije, sada prvi put obračunaju porez za neki objekat, vlasnici će moći bez kamata da plate obavezu 15 dana po dobijanju rešenja.

- Porez na imovinu fizičkih lica plaća se tromesečno u iznosu utvrđenom rešenjem, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja - kažu u Sekretarijatu za javne prihode.

- Poreski obveznici koji imaju rešenja za prethodnu godinu, do dobijanja novih rešenja akontativnu obavezu plaćaju u visini obaveze za poslednji kvartal prethodne godine, bez obračunavanja bilo kakve kamate. Poreske obaveze koje se utvrđuju rešenjem za 2021. godinu, kao i razlika u odnosu na akontacionu obavezu, dospevaju nakon dostavljanja tog rešenja.


Oslobođeni

Pomoćni objekti koji se koriste za primarnu pooljoprivrednu proizvodnju, odnosno proizvodnju hrane, neće se oporezovati. Porez će se, međutim, obračunavati i naplaćivati ukoliko su ti objekti ustupljeni drugima radi zarade.

Promene

Poreski tretman pomoćnih objeketa menjan je više puta. Do 2013. godine bila je propisana grupa "drugi građevinski objekti", koja je izmenom ovog zakona od 2014. godine ukinuta.

Uvedene su nove grupe: "stan", "kuća za stanovanje", "garaža", "poslovni prostor", u koje su morali da se razvrstaju i pomoćni objekti. Prema mišljenju Ministarstva finansija, u zavisnosti od toga da li su pomoćni objekti u funkciji stanovanja ili poslovanja oni su se razvrstavali u grupu "kuća za stanovanje" ili u grupu "poslovni prostor".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pomoćni objekti porez na imovinu poreska osnovica oslobođenje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana