Tekst objavljen: 24.12.2019 11:15        


Vlada Srbije donela je pravilnik o dobrovoljnom namirenju novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka, postupku u kom će javni izvršitelji posredovati između dužnika i poverilaca o naplati dugova

Od Nove godine se uvodi dobrovoljno namirenje preko izvršitelja

Prema pravilniku, koji je objavljen u Službenom glasniku, poverilac javnom izvršitelju podnosi predlog za dobrovoljno namirenje, a nakon pokretanja postupka izvršitelj o predlogu obaveštava dužnika.

Izvršitelj posreduje u komunikaciji dužnika i poverioca, a može organizovati i zajedničke sastanke sa obojicom. Ako se dužnik i poverilac dogovore, postupak se okončava sporazumom koji obe strane potpisuju.

Pravilnik će krenuti da se primenjuje od 1. januara 2020. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dobrovoljno namirenje predviđeno je izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje su donete ove godine. Prema zakonu, izvršitelj „poučava izvršnog dužnika o pogodnostima dobrovoljnog namirenja novčanog potraživanja pre pokretanja izvršnog postupka”.

Rok u kom dve strane moraju da se dogvore je 60 dana, ili se postupak smatra neuspešnim.

U slučaju da potraživanje iz izvršne ili verodostojne isprave bude dobrovoljno namireno u celini ili delimično, kao i u slučaju zaključenja sporazuma između izvršnog poverioca i izvršnog dužnika, javni izvršitelj ima pravo na naknadu u skladu sa Javnoizvršiteljskom tarifom. Ona će padati na teret izvršnog dužnika, ali izvršitelji tvrde da bi troškovi trebalo da budu znatno manji jer se neće pokretati izvršni postupak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dobrovoljno namirenje izvršitelji javni izvršitelji Nova Godina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana