Tekst objavljen: 09.09.2015 10:59        


Menjačnice u centru prestonice imaju pune ruke posla zbog velikog broja migranata koji ih svakodnevno posećuju, pišu Večernje novosti.

Od migranata najviše profitiraju menjačnice

Gosti sa Bliskog istoka menjaju i evre i dinare, sitne ali i krupne sume.

Osim trgovaca, frizera i vlasnika hostela, od dolaska migranata sa Bliskog istoka posla najviše imaju menjačnice u srcu prestonice. Ipak, u zavisnosti od mesta gde se firma nalazi, zavise i iskustva radnika u njima.

“Menjaju i evre u dinare i dinare u evre, nema pravila”, kaže radnica u menjačnici u Kameničkoj ulici, kod Ekonomskog fakulteta.

“Najčešće razmenjuju novčanice od 10 i 20 apoena u dinare, kako bi ovde mogli da kupe šta im treba. Kada se pak spremaju da napuste Srbiju, kupuju velike količine evra”, dodaje ona.

U prilog tome da su se izbeglice iz Sirije, Avganistana, Pakistana, ali i iz severne Afrike sve više odomaćile kod nas, govori i podatak da u našoj zemlji sada troše više novca nego u početku.

“Do pre mesec-dva najčešće smo im menjali dinare u evre, a sada se situacija okrenula”, navodi radnica iz menjačnice koja se nalazi u blizini Knez Mihailove.

“U prvo vreme kada su menjali evre, to su bile novčanice u malim apoenima, a sada su to i one od 50 i 100 evra”, objašnjava ova radnica.

Nagledali su se zaposleni u menjačnicama svega proteklih meseci. Dok neki novac nose u džepovima ili u novčanicima, ima i onih koji svežnjeve novčanica urolaju, zaviju selotejp-trakom, pa ih tako nanizane i spojene zakače za pojas.

Oni malo bogatiji, koji odsedaju po hotelima i hostelima, koriste usluge "Vestern uniona". “Njima novac stiže iz otadžbine i to u dolarima”, objašnjava zaposleni u jednoj od menjačnica. “Onda im oni u "Pošti" prebačenu svotu daju u dinarima, a oni taj novac menjaju kod mene u evre. Retko kad menjaju evropsku valutu u našu”, dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
migranti menjačnice evro dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana