Tekst objavljen: 07.11.2013 10:43        


Od 1. januara, zbog povećanja PDV-a sa osam na deset odsto, poskupeće i većina životnih namirnica. Više cene imaće jaja, mleko, meso, med, neflaširana voda... Izuzetak od poskupljenja je hleb „sava“, čija cena ostaje ista, a ona maksimalno može da iznosi 46 dinara u radnjama.

Od januara skuplji meso, mleko, voda, ali i računari...

Pekari su, kaže Zoran Pralica, predsednik Udruženja pekara, ranije ukalkulisali potencijalne razloge poskupljenja hleba, tako da sada nema razloga da se nešto promeni.

Najveće promene očekuju se kod proizvoda koji su iz niže stope poreza prebačeni u višu, pa će se na njih obračunavati 20 odsto poreza. To spadaju računari, ali i hotelske usluge.


- Sve manje se prodaju računari i tek će se manje prodavati jer primat imaju tableti i smart telefoni, na koje se inače obračunava ova viša stopa od 20 odsto. Cena računara će neminovno biti viša za 12 odsto, a pošto je reč o tzv. solidarnom porezu, mi proizvođači nismo se bunili, Ipak, generalni trend biće pad njhove cene jer i komponente pojeftinjuju - ističe Veselin Jevrosimović, generalni direktor Komtrejda.

Hotelijeri se nadaju da će Vlada odustati od ideje da se hotelske usluge prebace u grupu usluga na koje se plaća opšta stopa PDV-a. Kako kaže Tomislav Momirović, predsednik Skupštine Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede, prostora za veće cene nema, pa ako Vlada ostane pri toj odluci, neminovno je da hotelske usluge poskupe.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Miki 07.11.2013 14:34

    To uopste nije razlog za povecanje cena bilo cega i nikad nije ni bio! Cene i marze su vise nego velike inace tako da ima lufta za jos bar 10% PDV da poraste, a da cene ostaju iste. Kakva drzava (politicari) takvi i privrednici. Citaj *lopovi*!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
namirnice životne namirnice Srbija PDV povećanje PDV-a poskupljenje potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana