Tekst objavljen: 29.10.2019 13:10        


Od 14. decembra stupa na snagu propis da će biljke koje putnici iz Srbije žele da unesu u zemlje EU morati da imaju fitosanitarni sertifikat, piše "Blic"

Od decembra oduzimanje voća na granicama sa EU

Kako je tom listu rečeno u Evropskom telu za bezbednost hrane (EFSA), to znači da će se putnicima na granici sa, na primer, Mađarskom ili Hrvatskom, oduzimati većina voća, poput jabuka, krušaka, šljiva i trešanja, ali ne i banane, ananas, kokos, durijan i urme.

"Blic" navodi da su stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni zbog biljnih štetočina, kao deo direktive Unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primenjuje u zavisnosti od procene.

Na listi biljnih štetočina te evropske institucije zbog kojih su pooštrena pravila su 20 karantinskih štetočina koje se množe i šire, među kojima su japanska buba, azijska buba dugog roga, citrusove zelena i crna tačka i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Izbor štetočina zasnovan je na proceni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir verovatnoću širenja, uspostavljanja i posledice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriji EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra", navode u EFSA.

Nova pravila, kako dodaju, imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka, kao i sigurnu trgovinu i ublažavanje uticaja klimatskih promena na zdravlje useva i šuma.

U EFSA tvrde da će od novih pravila imati koristi i građani, uzgajivači i poljoprivrednici. Ova pravila, napominje "Blic", neće pogoditi izvoznike ovih vrsta voća jer oni svakako moraju da imaju fitosanitarni sertifikat, za razliku od građana koji putuju u zemlje EU.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
granica eu oduzimanje voća i povrća voće povrće granica evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana