Tekst objavljen: 27.06.2017 12:01        


Samostalni sindikat kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija u Kragujevcu počeo je jutros u 6 časova štrajk, izjavio je FoNetu predsednik fabričkog sindikata Zoran Marković.

Od danas Fijat u generalnom štrajku

Nakon dva jednočasovna štrajka upozorenja, koji su održani u petak i ponedeljak, jutros smo započeli štrajk, rekao je Marković. Na pregovorima između sindikata i menadžmenta Fijata juče dogovor nije postignut, zbog čega će radnici danas u potpunosti obustaviti rad, saznaje Danas.

U Ministarstvu privrede juče su održani pregovori uprave i Samostalnog sindikata o njihovom zahtevu da osnovna plata bude povećana sa 38.000 na 45.000 dinara, ali do dogovora nije došlo, iako su pojedini sindikalci bili optimistični pred početak samog sastanka.U Sektoru komunikacija Fijata našem listu juče su kazali da "nemaju komentar " kad su poslednja dešavanja u kragujevačkoj fabrici automobila u pitanju.S druge strane, u Savezu samostalnih sindikata Srbije u Kragujevcu kažu da su radnici "pre svega nezadovoljni visinom zarada, jer rade za 38.000 dinara, i to na temperaturi od 40 stepeni u proizvodnim halama".

- Neretko su prinuđeni da rade i operacije kolega koje su odsutne sa posla - kaže predsednik kragujevačkog ogranka SSSS-a Jugoslav Ristić.On ističe da ne očekuje povratak na staro, to jest da će radnici i ubuduće primati plate od po 38.000 dinara.- Očekujem da će nešto da se promeni i da ćemo inostranim investitorima da pokažemo da Srbija nije zemlja gde radnike mogu da plaćaju tako malo - konstatovao je Ristić, uz poruku da kragujevački Samostalni sindikat prati situaciju i u fabrikama ovdašnjih Fijatovih dobavljača, u kojima uskoro "mogu da se očekuju pregovori sa poslodavcima, a gotovo izvesno i protesti, ukoliko ti pregovori ne urode plodom".

Nezadovoljstvo zaposlenih u FCA Srbija razgoreva se još od prošlogodišnjeg otpuštanja više stotina radnika te kompanije, nakon ukidanja jedne od tri proizvodne smene. Menadžment FCA Srbija i Vlada Srbije, kao suvlasnik kragujevačke fabrike, ni godinu dana nakon tog događaja nisu zvanično obavestili javnost o tome koliko je tačno radnika otpušteno iz Fijata i njegovih dobavljačkih firmi.Radnici danas traže ne samo da im se osnovna plata podigne na 45.000, već i isplatu dogovorenog bonusa za ovu i 2018. godinu, s time što ovogodišnji bonus treba da bude u visini prosečne zarade u FCA Srbija...

Traže i nadoknade na ime dodatnih troškova koje zaposleni imaju zbog dolaska na posao mimo standardnog radnog vremena kad nije organizovan javni prevoz. Radnici zahtevaju i novi način organizovanja proizvodnje, zarad eliminisanja situacija u kojima jedan radnik, pored svog, radi i poslove kolege koji je iz nekog drugog razloga duže vremena odustao iz firme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Fiat vozilo štrajk

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana