Tekst objavljen: 17.05.2021 14:10        


Još mesec i po dana kako počinje primena Zakona o digitalnoj imovini zbog koga ćemo na kriptovalute morati da plaćamo i porez na nasledstvo i porez na kapitalnu dobit. Zakon je praktično stupio na snagu u novembru prošle godine, njegova primena počinje 30. juna ove godine, a uz njega idu i troškovi kakve do sada nismo poznavali

Od 30. juna ćemo plaćati porez na kriptovalute

Kako piše „Blic“, reč je o tome da ukoliko na poklon dobijete bitkoin, eter ili neku drugu od desetine poznatih kriptovaluta i u Srbiji, morate i da platite porez. Takođe ukoliko zaradite na kriptovalutama, moraćete da platite i porez na kapitalnu dobit. Ove obaveze predviđene su novim propisima i to su dodatna oporezivanja o kojima bi građani trebalo da povedu računa.

Govoreći o porezu na nasledstvo ili poklon kriptovaluta u zakonu se navodi da je digitalna imovina uređena i porezima na imovinu tako da se i na nasleđe odnosno poklon kriptovaluta plaća porez. Porez na nasleđe i poklon iznosi 1,5 odsto i 2,5 odsto.Novina od 30. juna jeste i da se na zaradu na kriptovalute plaća i porez na kapitalnu dobit i to do 15 odsto. Znači: ako ste kupili kriptovalute za 100 evra i prodali ih za 200, razlika između prodajne i kupovne cene je 100 evra. Porez se plaća samo na zaradu, dakle na 100 evra i reč je o 15 evra poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na prvi pogled 15 odsto ne deluje puno. Međutim, u slučaju kupovine/prodaje kriptovaluta, razlike u nabavnim i prodajnim cenama su često ogromne, tako da iznos poreza može i te kako da varira u zavisnosti od dobitka koji ste ostvarili, pa će i tih 15 odsto odjednom delovati previše.

Postoje onlajn servisi gde se mogu kupiti i prodati kriptovalute. Takođe, postoje i automati u nekoliko gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica i Inđija) gde se kriptovaluta kupuje i prodaje za keš.

Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji se primenjuje od 1. aprila 2018., neophodno je da korisnici prođu proceduru verifikacije, slično kao pri otvaranju bankovnog računa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriptovalute trgovina kriptovalutama porez na kriptovalute Srbija 30 jun

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana