Tekst objavljen: 25.03.2015 16:12        


Srbija je među prvim zemljama u regionu centralne i istočne Evrope i prva na Balkanu koja je uvela beskontaktnu tehnologiju plaćanja, a od 1. jula, svaki novi POS terminal imaće i ovu opciju, najavio je danas, izvršni direktor Masterkarda (MasterCard) za tržišta Balkana Artur Turemka.

Od 1. jula šira upotreba beskontaktnog plaćanja

"Tržište Srbije je jedno od regionalnih lidera u oblasti inovacija. Prihvat beskontaknih plaćanja postaje standard u Srbiji od 1. jula ove godine za nove POS terminale, a od 1. jula 2018. svi, pa i oni već postojeći moraće da imaju i ovu opciju", rekao je on novinarima govoreći o inovacijama u oblasti platnih usluga.

Ovakav vid plaćanja, kako je rekao, brz je i idealan za velike trgovinske lance i trgovce koji pružaju brzu uslugu - do malih, lokalnih trgovaca.

"Praktično je za kupce i za trgovce. Transakcije se obavljaju za svega par sekundi prislanjanjem kartice na čitač na kasi. Plaćanja su zaštićena čip tehnologijom i nije potrebno unositi PIN kod za iznose manje od 1.500 dinara", objasnio je Turemka. On je napomenuo da iskustvo Masterkarda pokazuje da kad ljudi jednom počnu da plaćaju beskontaktno, nikad se ne vraćaju na tradicionalna plaćanja.

Turemka je naveo i da su, sledeći primer Srbije, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija i Crna Gora implementirale beskontaktna plaćanja, a sve veći prihvat ove platne metode je ilustovan u Bugarskoj, koja je početkom godine imala evropsku premijeru ove usluge u taksi vozilima.

Menadžer za javnu politiku u Masterkardu Katarina Kakalikova izjavila je da je ovaj vid plaćanja faza koja prethodi implementaciji mobilnih plaćanja.
"Sa procentom penetracije mobilnih telefona u Srbiji od 130 odsto 2014. godine, što je više u odnosu na svetski prosek od 93 odsto, tržište Srbije je dobro pripremljeno za infrastrukturu za mobilno plaćanje", rekla je ona.

Kakalikova je naglasila prednosti koje napredne mobilne tehnologije donose vladama i ekonomiji zemalja uopšte, kao i potrošačima, trgovcima i bankama. Najveća prednost je, kako kaže, garancija da će i trgovac i potrošač biti isplaćeni, odnosno da će u slučaju krađe kartice i prevara, trgovcu roba svakako biti plaćena, a i potrošač je zaštićen.

"Garancija plaćanja znači da ako je kartica ukradena, trgovac svakako ima garanciju da će mu roba biti plaćena. Ne gubi novac ni potrošač jer će mu banka isplatiti novac. Zato bi svi trebalo da se osećaju komotno i zaštićeno kada koriste kartice", rekla je ona.

Kakalikova je takođe naglasila i potrebu za pozitivnim zakonodavnim okvirom kako bi se pospešio dalji napredak.

Turemka je u tom smislu pohvalio Narodnu banku Srbije zbog Zakona o platnom koji je već usvojen, ali će u punoj primeni biti od 1. oktobra ove godine.
"Taj Zakon srpsko tržište čini liberalnijim, pa kompanije koje imaju veze s plaćanjem mogu uspešnije da vode svoje poslove. To je dobra poruka za tržište jer ga otvara i omogućava mnogo novih i inovativnih proizvoda", rekao je on.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će se u narednih pet godina oblast plaćanja promeniti više nego u prethodnih 50.

Govoreći o širem regionu centralne i istočne Evrope, on je rekao da inovacije Masterkarda uključuju i Masterpas (MasterPaš).
"Za sada je ova usluga lansirana u Poljskoj i Češkoj i predstavlja jedinu digitalnu platformu na svetu koja eliminiše potrebu za unošenjem informacija o plaćanju i dostavi prilikom svake kupovine, čime se proces plaćanja sa bilo kog uređaja pojednostavljuje i ubrzava", rekao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
post terminali plačanje robe beskontaktno plaćanje MasterCard mobilno plaćanje kupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana