Tekst objavljen: 25.07.2017 10:04        


Cenovna stabilnost u Srbiji biće očuvana ove i naredne godine i inflacija će nastaviti da se kreće u granicama cilja koji je postavila Narodna banka Srbije

Očekuje se da cene u Srbiji budu sve niže

Cenovna stabilnost u Srbiji biće očuvana ove i naredne godine i inflacija će nastaviti da se kreće u granicama cilja koji je postavila Narodna banka Srbije - ocenjuju analitičari odeljenja za ekonomska istraživanja Inteza banke. Prema projekcijama, prosečna godišnja stopa inflacije biće 3,4 odsto u 2017. godini, dok se u 2018. očekuje još niži nivo, od 3,2 odsto.

- Rast inflacije u prvoj polovini godine bio je, između ostalog, i posledica jednokratnih uticaja poput rasta cena hrane usled lošije poljoprivredne sezone i oporavka svetske cene nafte - ocenjuju u Intezi.

- Bazna inflacija tokom ove godine kretala se oko dva odsto, što je znak da su inflatorni pritisci privremenog karaktera. Sa izlaskom ovih jednokratnih poskupljenja iz međugodišnjeg obračuna inflacije, sledeće godine očekujemo i niži nivo inflacije od trenutnog.

Uz pad referentne kamatne stope NBS, koja je od 2013. smanjena za 7,75 procentnih poena i poslednjih godinu dana iznosi četiri odsto, omogućeno je bitno snižavanje kamatnih stopa na dinarske kredite banaka u proteklih nekoliko godina.

- Nivo ovih kamatnih stopa približio se nivou onih koje važe u zemljama u okruženju i EU - ocenjuju u Intezi.

NARODNA BANKA

Rrzultati junske ankete o inflacionim očekivanjima, koje objavljuje NBS, pokazuju da su i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede nastavila da se kreću u granicama cilja. Finansijski sektor očekuje da će inflacija u junu 2018. godine biti na nivou od 3,1 odsto, dok su očekivanja privrednika na nivou od 3,5 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene u srbiji Narodna banka Srbije inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana