Tekst objavljen: 17.10.2016 12:58        


Naftni derivati u maloprodaji će sledeće nedelje opet poskupeti, saznaje „Blic“. Evrodizel će u proseku koštati za oko dva dinara više, a benzin BMB 95 za jedan dinar po litru.

Očekuje nas novo poskupljenje goriva

U odnosu na sadašnje cene, to znači da će litar evrodizela na pumpama vozači plaćati od 141,2 do 146,9 dinara, dok će za benzin BMB morati da izdvoje od 136,2 do 140,8 dinara po litru. Takođe, novu cenu, uvećanu za oko tri dinara, dobiće i tečni naftni gas (TNG), pa će litar koštati od 72,3 do 76,9 dinara, u zavisnosti od prodajnog mesta.

Prema rečima sagovornika „Blica“, naftni derivati u velikoprodaji su pre dva dana poskupeli, pa se tzv. prelivanje cena očekuje od sledeće nedelje i u maloprodaji.

Predsednik kompanije „Nafta“ Nebojša Atanacković kaže da je izvesno da će se cene naftnih derivata povećati, ali da poskupljenje neće biti drastično.

- S obzirom na to da raste cena nafte na svetskom tržištu i da je prešla 50 dolara po barelu, to će se odraziti i na cene goriva kod nas. U našoj zemlji se, opet, cene u maloprodaji razlikuju i zavise od marži trgovaca. Zato su i rasponi različiti, pa čak nisu iste cene kod jednog prometnika na pumpi koju ima u gradu i na onoj na autoputu - ističe Atanacković.

Očekuje se da u proseku cene goriva u maloprodaji porastu za jedan do dva dinara.
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović objašnjava da se i velikoprodajne i maloprodajne cene na tržištu Srbije slobodno formiraju.

- Cene jesu ove nedelje nešto više nego prethodne. Ali to nisu drastične promene - navodi Mićović.
On podseća i da su se cene goriva u Srbiji duži period smanjivale.

- Od juna 2015. do marta 2016. cena dizela je pala za 24 dinara. A od marta ove godine do danas povećana je za nekih 10 dinara. Te promene su isključivo posledica promene cene nafte na berzama. Na to mi u Srbiji ne možemo da utičemo, ali možemo na državna zahvatanja, koja su velika - zaključuje Mićović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje derivata cena goriva naftna industrija poskupljenje goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana