EUR 118,96 USD 100,07 CHF 103,01

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 21.09.17. :: 118.9569 rsd

Tekst objavljen: 10.01.2017 8:59        


PEKING, 10. januara (Tanjug) - Kina je obećala danas da će zauzdati visok dug korporacija i da će dodatno smanjiti prekomernu proizvodnju uglja i čelika, jer zvanični Peking nastoji da održi solidan i uravnoteženiji ekonomski rast, javlja agencija Rojters. 

Obuzdaćemo dug kompanija i smanjiti proizvodnju čelika

"Kina je prošle godine ostvarila ciljano smanjenje proizvodnih kapaciteta", izjavio je predsednik kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme Sju Šaoši, dodajući da je na stotine hiljada radnika iz sektora uglja i čelika prebačeno na druga radna mesta, ali i da druge industrije, kao što su industrija cementa i stakla, aktivno smanjuju kapacitete.

Kako prenosi agencija AP, smanjenje proizvodnje čelika za 45 miliona tona i uglja za 250 miliona tona u 2016. godini je, prema njegovim rečima, uticalo na ukidanje 800.000 radnih mesta u tim sektorima, od čega je 700.000 ljudi vlada već prebacila na nova radna mesta.

Kineska ekonomija je, kako je rekao, prošle godine porasla za 6,7 odsto, što je u okvirima zvaničnog cilja vlade od 6,5 do 7,0 odsto.

"Iako je domaća ekonomija stabilna i beleži napredak, ona je još uvek suočena sa problemima", izjavio je Sju.

Dodao je i da vlada neće dozvoliti da dug nefinansijskih kompanija premaši aktuelni nivo i da će ubrzati napore na ohrabrivanju kompanija da restrukturiraju sopstveni dug, navodi agencija Rojters, podsećajući da je dug kineskih korporacija porastao na 169 odsto BDP-a.

Sju je, takođe, rekao da vlada u Pekingu pomno prati "iracionalne tendencije" i "žurbu" kineskih kompanija da preuzmu aktive u inostranstvu, pošto se sumnja da mnoge od njih koriste lažne ugovore kako bi prebacile sredstva u inostranstvo i tako izbegle vladinu kontrolu.

Kineski trgovinski partneri optužuju Peking za dampingovanje cena čelika, uglja, cementa i stakla na svetskom tržištu, dok je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp već ušao u "rat rečima" sa Kinom, optužujući je za nazakonite trgovinske prakse i preteći uvođenjem kaznenih carina.

Upitan za Trampove pretnje i mogućnost uvođenja kontramera protiv američkih kompanija u Kini, Sju je rekao novinarima da je "normalno" da postoje razlike u trgovinskim pitanjima i pozvao je SAD i Kinu da te stvari "rešavaju kroz dijalog na bazi uzajamnog poštovanja i jednakosti".

Ostavi komentarPovezane teme: