Tekst objavljen: 10.06.2015 10:32        


OBRENOVAC, 5.juna (Tanjug) - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković i šef Delegacije EU u Sbriji Majkl Devenport uručili su danas 13 poljoprivrednih mašina poljoprivrednicima u Obrenovcu koji su pretrpeli značajnu štetu u poplavama u maju prošle godine.

Obrenovačkim poljoprivrednicima uručena pomoć EU

Devenport je, nakon predaje mašina u donaciji EU, rekao da će Unija nastaviti sa programom saradnje i pomoći, pre svega, od ove godine, u okviru preventivnih mera.

On je naglasio daje jako bitno da se povuku pouke iz onoga što se desilo prošle godine i budu preduzete ozbiljne preventivne mere kako se posledice katastrofalnih poplava ne bi ponovile.

Devenport je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da razgovara sa poljoprivrednicima u Obrenovcu, koji su pretrpeli veliku štetu zbog poplava, kao i da su oni sami imali mogućnost da ukažu na opremu koja im je potrebna.

Ministarka Bogosavljević-Bošković rekla je da su Vlada Srbije i njeno ministarsto, ali i EU, nakon prošlogodišnjeg poplavnog talasa, uputili značajnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima u saniranju šteta u poljoprivredi.

"Paket pomoći koji je opredeljen u novčanom smislu iznosi oko osam miliona evra. Od ovih sredstava nabavljene su razne vrste pomoći poljoprivrdenicima", navela je ministark zahvalivši se EU, kao i FAO što je učestvovala u tehničkom delu posla u respodeli sredstava.

Iz ove donacije, prema njenim rečima, do sada je pomoć dobilo 16.000 gazdinstava na području Srbije, a radilo se pretežno o malim gazdinstvima, koja su bila zahvaćena u poplavnom talasu.
Što se Obrenovca tiče pomoć iz ovog fonda dobilo je 1.870 poljoprivrednih gazdinstava.

"Znamo da je šteta bila ogromna, da su poljoprivredni usevi uništeni, kao i oprema. Zajedno sa EU sa FAO vlada i ministarstvo čine sve što je u našoj moći da nadoknadimo štetu", poručila je Bogosavljević Bošković.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da se u Srbiji često može čuti da je EU naša budućnost, a Obrenovac je dokaz da je EU naša sadašnjost.

"Podrška koja je bila u širokom opsegu danas se nastavlja poljoprivredi. Imamo konkretne rezultate pomoći EU i u zdravstvu. Naš grad izgleda danas onako kako nismo mogli da ga zamislimo prvih dana poplave", ukazao je Čučković.

On je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede nizom mera pomoglo poljoprivrednike Obrenovca, kroz revitalizaciju plastenika i žitarske proizvodnje.

Čučković je ukazao da se u Obrneovcu proizvodi 70 odsto žita i više od 50 odsto povrća koje se plasirana beogradsko tržište.

"Pokazaćemo kakva je solidarnost, posvećenost prava evropska vrednost koja se pokazuje u konkretnim delima", zaključio je Čučković.

EU je, u saradnji sa FAO, do sada Obrenovsu isporučila preko 1.870 paketa pomoći, a ukupna vrendost dosadašnjih donacija EU je 450.000 evra.

Kada je reč o agro-opremi u Obrenovcu će 22 domaćinstva dobiti opremu u ukupnoj vrednosti od 24.000 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana