Tekst objavljen: 22.10.2019 13:10        


Tokom godinu dana rada novog platnog sistema za instant plaćanja, IPS NBS sistem, realizovano je više od 5,3 miliona transakcija, ukupne vrednosti 77,9 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije

Obeleženo godinu dana instant plaćanja, Više od 5 miliona transakcija do sada

Od 22. oktobra 2018. do 20. oktobra ove godine prosečna vrednost transakcije u IPS NBS sistemu bila je oko 14.700 dinara, a prosečno vreme izvršenja transakcije bila je 1,17 sekundi.

U saopštenju se podseća da je IPS NBS sistem, čijim radom kao operator upravlja centralna banka, predstavlja platni sistem najsavremenijeg tipa, odnosno najnovije generacije u svetskim okvirima, zahvaljujući kome je građanima i privredi omogućeno neprekidno plaćanja, nezavisno od radnog vremena banaka, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, a novac se krajnjem korisniku prenosi u roku od gotovo jedne sekunde.

IPS NBS sistem znatno je olakšao prenos novca i građanima i privredi, a zahvaljujući tom sistemu u Srbiji moguće je izvršiti prenos novca u dinarima, do iznosa od 300.000 dinara po transakciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ovo znači da primalac novca odmah može da raspolaže novcem, a korisnici više ne moraju da vode računa da li je radni ili neradni dan, koje je doba dana i da li je ekspozitura banke u kojoj imaju platni račun otvorena.

IPS NBS sistem je bankama obezbedio infrastrukturu za povezivanje i razvoj najsavremenijih inovativnih proizvoda i usluga, odnosno stvoren im je prostor da na pravi način iskoriste sve mogućnosti koje ovaj sistem pruža i kreiraju i ponude svojim klijentima servise prilagođene njihovim potrebama, ukazali su iz NBS.

Istaknuto je i da je prilikom utvrđivanja cenovne politike IPS NBS sistema, centralna banka vodila računa o tome da naknade koje naplaćuje učesnicima u sistemu budu gotovo simbolične i zasnovane isključivo na stvarnim troškovima koje NBS ima u vezi sa izvršavanjem transakcija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
IPS NBS Narodna banka Srbije instant platni sistem instant plaćanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana