Tekst objavljen: 17.10.2015 16:00        


Unija poslodavaca Srbije saopštila je da su njihovi predstavnici razgovarali sa šefom ekonomskog odeljenja za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejkom Janmatom o problemima vezanim za primenu Zakona o komunalnim delatnosti.

O Zakonu o komunalnim delatnostima za Delegacijom EU

Predstavnici UPS navode da taj zakon, između ostalog, dovodi do uspostavljanja monopolskog položaja javno-komunalnih preduzeća za pogrebne usluge i porasta cena njihovih usluga.
U saopštenju je navdeno da u desetinama manjih opština u Srbiji lokalna javno-komunalna preduzeća nemaju tehničke resurse ni kapacitete da pruže usluge pripreme za sahranjivanje i obezbede pogrebnu opremu, već ovaj posao obavljaju isključivo privatna preduzeća.

Oni navode da su od nadležnog Ministarstva građevinarstva i urbanizma 2013. godine tražili formiranje radne grupe koja će raditi na izradi Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, ali ta radna grupa nije formirana.

Janmat je na sastanku rekao da će se Delegacija EU u Srbiji zalagati da se ukine zakonom omogućen monopol, jer je borba protiv monopola jedan od zahteva EU u procesu pristupanja.

Unija poslodavaca Srbije je ovaj problem iznela i na Socijalno-ekonomskom savetu, ali i nepoštovanje člana 25. Zakona o komunalnim delatnostima koji jasno kaže da ne treba da postoji razlika u cenama između različitih kategorija potrošača, osim ako troškovi pružanja usluge nisu zaista veći.

Republička inspekcija je 2013. godine kontrolisala lokalne samouprave, opominjala ih i one su imale rok od 3 meseca da usklade svoje odluke, međutim cene su ostale u istoj disproporciji.

Isporuka vode je skuplja od 50 do 145 odsto, naknada za održavanje mernog instrumenta, koja se naplaćuje svakog meseca uz račun za vodu je i 900 odsto veća za privredu u odnosu na domaćinstva, dok je odnošenje smeća je skuplje od 24 do 327 odsto, navedeno je u saopštenju.

Poseban problem je to što mnoge firme imaju ugovore o reciklaži sa drugim preduzećima, pa većinu smeća odvoze na reciklažu, a istovremeno plaćaju astronomske iznose za odnošenje smeća koje se zaračunava po metru kvadratnom prostora.

Zakon o komunalnim delatnostima propisuje da se cena usluge formira prema stvarno izvršenoj usluzi, što znači da se iznošenje smeća ne bi trebalo meriti po metru kvadratnom poslovnog prostora kao što je to sada slučaj.

"Parking prostor je od 50 do 212 odsto skuplji za privredu. Pružanje dimničarskih usluga je za privredu veće i do 400 odsto iako veliki broj preduzeća ne koristi dimnjak, jer se greje na drugi način pa dimnjaci nemaju potrebe da se čiste, što implicira da privreda plaća uslugu koja joj nije pružena", navedeno je u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
komunalne usluge privrednici troškovi privrednika cene usluga za privrednike zako o komunalnim uslugama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana