Tekst objavljen: 05.03.2019 12:06        


Subvencije za poslodavce koji bi da zaposle ljude koji teško dolaze do posla, ali i za one koji bi da pokrenu biznis i plaćeni javni radovi i ove godine su deo javnih poziva koje je objavila niška filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.

NSZ i ove godine daje subvencije za zapošljavanje

Posebne programe imaju i za mlade koji bi da idu na stručnu praksu, obučavaju se za posao u nekoj firmi ili budu pripravnici, a svoju šansu imaju i osobe sa invaliditetom.

Javni pozivi koji važe ove godine objavljeni suna sajtu niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, gde nezaposleni i poslodavci mogu detaljno da se informišu o uslovima i subvencijama koje se dobijaju za različite programe.

Kako je pojasnila zamenica direktora NSZ u Nišu Nataša Stanković, ove godine su subvencije koje dobija poslodavac ako zaposli one koji spadaju u kategoriju teže zapošljivih od 150.000 do 300.000 dinara po novom radnom mestu.Novac dobijaju i oni koji inače teže dolaze do posla i nalaze se na evidenciji NSZ, a koji planiraju da uđu u preduzetničke vode.

Odnosi se na nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji NSZ, a koji imaju neku poslovnu dobru ideju, žele da se oprobaju u privatnom poslu. Kroz ovaj program je to moguće da realizuju i ove godine je novčani iznos povećan, ranije je bilo 160.000, pa 180.000 dinara, a ove godine je 200.000 dinara - ističe Stankovićeva.

U ovogodišnjem programu javnih radova mogu da učestvuju svi građani koji su u kategoriji teže zapošljivih, ali Stankovićeva kaže da je potrebno da oni dolaze iz nerazvijenih opština, dok u Nišu i drugim lokalnim samoupravama koje su razvijenije mogu da se prijave samo osobe sa invaliditetom.

To je nešto što je promenjeno u odnosu na prošlu godinu, a sami novčani iznosi za lica su povećani u odnosu na prošlu godinu - dodaje.

Posebni programi za mlade Aktuelan je i program stručne prakse za mlade koji su prijavljeni na Biro rada i nemaju radno iskustvo, priča Stankovićeva, a potrebno je da imaju srednje ili visoko obrazovanje, a i za taj program je ove godine predviđeno mesečno više para. 16.000 previđeno je za srednjoškolce, 18.000 za one koji imaju više ili visoko trogodišnje obrazovanje i 20.000 dinara za četvorogodišnje visoko obrazovanje, a subvencije ne podrazumevaju zasnivanje radnog odnosa. On je interesantan za mlade koji su bez iskustva i za poslodavce jer se oni često odlučuju za ovaj program - kroz praksu od 6 ili 12 meseci mogu da dobiju nakon toga kvalitetnog i dobrog radnika i da ga zaposle - kaže Stankovićeva. Mladi mogu da se prijave i za program koji je počeo prošle godine i namenjen je privatnim poslodavcima koji žele da zaposle nekog bez radnog iskustva i u struci za koju se nije školovao.

Ovaj program prekvalifikacije podrazumeva i da poslodavci mogu da zaposle ljude na određeno ili neodređeno vreme, kaže, a od toga zavisi i kolike će subvencije biti. Ako zasnuju na određeno vreme program traje 3 meseca na teret poslodavca plus 3 meseca kroz subvencije NSZ. Ukoliko je radni odnos na neodređeno onda je subvencija NSZ 6 meseci i poslodavac ima obavezu da još 6 meseci zadrži u radni odnos - dodaje. Posebno zanimljiva obuka koju su najčešće koristile velike kompanije je, kako kaže, obuka na zahtev poslodavca i za tu su najviše povećane subvencije za polaznike - od 6.000 dinara koliko im se plaćalo ranije, ove godine će dobiti po 16.000 dinara.

To podrazumeva obuku, lice dok je na obuci i dalje je na evidenciji kao nezaposleno lice, a kada se obuka završi poslodavac je dužan da to lice zaposli na minimum 6 meseci. Ovaj program su koristile mnoge strane kompanije i mnogi su ostali i duže od 6 meseci da tamo rade - ističe Stankovićeva.

Jedina novina je program za pripravnike, sa srednjim i visokim obrazovanje, napominje, a namenjena je privatnim poslodavcima koji će zaposliti ljude bez radnog iskustva. Razlika između ovog programa i stručne prakse je što pripravnici zasnivaju radni odnos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sve ove programe detaljno će prezentovati tokom marta, a prva prezentacija namenjena malim i srednjim preduzećima će se održati 5. marta u Privrednoj komori u 11 sati.

Potom će obilaziti niške opštine i lokalne samouprave: 6. marta Opštinu Pantelej u 12 sati, 11. marta Opštinu Crveni Krst u 11 sati, 12. marta Opštinu Aleksinac od 10 sati i u 12:30 Ražanj, 13. marta Merošinu u 11 sati, 15. marta Svrljig od 11 sati, 18. marta Gadžin Han u 12 sati i 19. marta Opštinu Palilula u 11 sati i Doljevac od 12 sati, dok će naknadno biti određen termin za opštine Medijana i Nišku Banju.

Iz niške Filijale Nacionalne službe najavljuju da će tokom godine sigurno biti još javnih poziva koje će imati zajedno sa lokalnim samoupravama, a očekuju i pozive u okviru IPA projekata Evropske unije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao zapošljavanje subvencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana