Tekst objavljen: 27.08.2014 16:43        


Domaća valuta sve više klizi i bliži se nivou od 118 dinara, što je bila granica planirana za kraj septembra. Dinar slabi jer investitori odustaju od kupovine naših obveznica, ali i zato što direktnih stranih ulaganja - nema.

Novosti: Dinar do kraja godine ide na 120

Našu monetu dodatno urušava i najavljena odluka američkih monetarnih vlasti da povećaju svoju referentnu kamatnu stopu.

ODRŽAVAMO STABILNOST

- Narodna banka Srbije će nastaviti da održava stabilnost u svakom smislu, i cenovnu i makroekonomsku i izvesnost u poslovanju privrede - navode u centralnoj banci. Od početka avgusta, intervenisali smo prodajom 40 miliona evra, radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa. Pri tome, Narodna banka Srbije, ne cilja nijedan nivo deviznog kursa, već reaguje na strani prodaje ili na strani kupovine deviza u slučaju privremenih šokova, vodeći računa o održavanju cenovne i finansijske stabilnosti.
- Zbog takve odluke, strani investitori smanjuju investiranje ili se povlače iz dužničkih hartija od vrednosti zemalja centralnoistočne Evrope i vraćaju se na osnovno, manje rizično, tržište - kažu analitičari Rajfajzen banke. - Naravno, pored spoljnih, na slabljenje dinara utiču i unutrašnji faktori, naročito rastući fiskalni rizici koji su posledica odlaganja sprovođenja reformi u javnom sektoru.

Analitičari procenjuju da će udari potrajati i da će naša moneta i dalje slabiti.

- Treba očekivati da će dinar preći granicu od 118 do 119 dinara, možda i pre početka oktobra - kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji. - Tempo promene kursa i nivo angažovanih deviznih rezervi u cilju „odbrane“ dinara ukazuju na mogućnost da kraj godine dočekamo u rasponu 119 do 120 dinara za jedan evro.

Na brže slabljenje dinara, prema mišljenju Živanovića, uticalo je i to što smo se manje zaduživali u inostranstvu, pa značajnijeg priliva deviza nije bilo. Skromne intervencije NBS od 70 miliona evra za dva meseca, samo usporava rast evra, ali ga ne zaustavlja.

- Da bi se kurs zadržao na nivou od 118 do 119, potrebni su adekvatan rebalans budžeta i sklapanje odgovarajućeg aranžmana sa MMF - kaže Živanović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana