Tekst objavljen: 07.09.2018 12:02        


Svi koji su se nadali da će manje plaćati gorivo - razočaraće se. Umesto da dočekamo pojeftinjenje naftnih derivata, dočekali smo novo poskupljenje.

Novo razočaranje na pumpama - ništa jeftinije

Vozači negoduju, jer posle prolećnog poskupljenja od 10 i više dinara cena goriva opet raste.

"Prateći dosadašnja dešavanja dve nedelje unazad cena derivata je skočila za 50 para po litri, prateći sve te troškove u najvećoj meri porasla je kotacija benzina i dizela na šta niko u Srbiji ne može da utiče“, kaže Tomislav Mićović, Udruženje naftnih kompanija Srbije

Jedan od razloga za poskupljenje može biti i nizak vodostaj Dunava zbog čega brodovi koji prevoze naftu ne mogu da se napune do kraja.

“Naime oko 1/3 dizel goriva koji se doprima u Srbiji potiče iz uvoza, najveći deo se doprema u Srbiju brodom, baržama!”

Ovako izgleda poslednja promena. Zanimljivo je da dok je životni standard u Srbiji dosta niži nego u Sloveniji, cena goriva je gotovo identična. Crna Gora i Albanija poslednje nedelje avgusta nisu pretprele povećanje. A ko zapravo zarađuje od ovog poskupljenja kod nas?

“Ako bi odjednom pala potrošnja možda bi se naftne kompanije odrekle svog prihoda a pošto je sve više vozila na ulicama ljudi očigledno mogu da priušte sebi naftu tako da ne verujem da će doći do pojeftinjenja“, kaže Jelica Putniković, Balkan magazin.

Država po litri goriva uzima 50% na porez i akcize, a ako cena sirove nafte mnogo poskupi ostaje nam da se nadamo da će država stati na stranu vozača i odreći se bar minimalnog dela svog prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte skok cene goriva nafta cena goriva u srbiji rast cene goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana